NEW SCIENTIST ⟩ Robotlaser võtab sihikule ja tapab kõik prussakad

, New Scientist, kaasautor
Copy
Selline näeb välja robot, mis suudab laseriga prussakaid hävitada odavamalt, kui putukamürgid. Koju seda putukaid hävitama tuua pole siiski päris ohutu.
Selline näeb välja robot, mis suudab laseriga prussakaid hävitada odavamalt, kui putukamürgid. Koju seda putukaid hävitama tuua pole siiski päris ohutu. Foto: Ildar Rakhmatulin

Teadlased on valmis ehitanud seadme, mis kasutab masinnägemist prussakate tuvastamiseks ja nende laseriga tapmiseks. See lahendus võib pakkuda palju odavamat ja keskkonnasõbralikumat alternatiivi  putukamürkidele.

Ildar Rakhmatulin Ühendkuningriigis Edinburghis asuvast Heriot-Watti ülikoolist ja tema kolleegid varustasid laseri ning kahe kaamera ja väikese arvuti roboti, mida juhib tehisintellekt. Masinat saab õpetada sihtima ja tapma teatud tüüpi putukaid.

Teadlased katsetasid mitut erinevat laserit ja leidsid, et 1600-millivatine seade suutis umbes sekundiga tappa Saksa prussaka (Blattella germanica) kuni 1,2 meetri kauguselt. Neid kahjureid leidub tavaliselt kodudes kõigil mandritel välja arvatud Antarktikas ja nende tekitatud allergeenid võivad astmat süvendada või mõnedel põhjustada allergilisi reaktsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles