NEW SCIENTIST Suurfirmade plaan Gröönimaa mandrijää sulamine peatada on geniaalne - või siiski mitte?

Rowan Hooper
, New Scientist, kaasautor
Copy
Jääkilbist lahkunud jäämäed. Pilt on illustreeriv.
Jääkilbist lahkunud jäämäed. Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Suured insenerifirmad otsivad viise, kuidas Gröönimaa jääkilbi sulamist veel enneolematul moel aeglustada. Kui plaan ellu viiakse ning see ka töötab, võiks sarnasel moel pidurit tõmmata ka Antarktikast sulava jää tõttu tekkivale meretaseme tõusule.

Norra firma Aker Solutions ja Ühendkuningriigi ettevõte Arup Group saatsid oma esindajad 12. oktoobril Islandil Reykjavikis toimunud kohtumisele, kus arutati ettepanekuid luua füüsiline barjäär, mis takistaks suhteliselt sooja merevee jõudmist liustike äärealadele.

«Projekti kontseptsioon on sisuliselt järgmine: tuleb võtta komplekt raskeid betoonvundamendi tükke ja need aeglaselt merepõhja viia, seal tekitaksid need ankru ujuva kardina jaoks,» selgitab Soome Lapimaa ülikooli liustikuteadlane John Moore.

Meedet kavandatakse esialgu Jakobshavni liustiku jaoks, sest see on Gröönimaa liustiku sulavee peamine äravoolukoht. Hiljutistes uuringutes on leitud, et sulamine Gröönimaa jääkilbi alumisel küljel toimub eeldatust kiiremini. Moore arvab, et kardin vöhendaks soojema vee voolu Atlandi ookeanist liustiku põhja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles