Energia omast käest: käpikutesse saab kududa päikesepaneelid

teadus.postimees.ee
Copy
Selline riie toodab ise elektrit, mida saab kasutada näiteks mõne nutiseadme laadimisel.
Selline riie toodab ise elektrit, mida saab kasutada näiteks mõne nutiseadme laadimisel. Foto: Nottingham Trenti ülikool
  • Vähemalt mobiiliaku saab riidesse kootud päikesepaneelidega laetud
  • Kangas on pestav kuni 40-kraadises vees ja peab vastu nagu tavaline riie

Kui tahad lihtsalt õues olles päikeseenergiaga nutikella või mobiili laadida, siis ei pea selleks seljas päikesepaneeli kaasas vedama. Nottingham Trenti ülikooli teadlased on selleks leiutanud kangasse kootava päikesepaneeli.

Katseeksemplaris, mille valmistasid dr Theodore Hughes-Riley juhtimisel Nottingham Trenti teadlased, on kokku 1200 pisikest päikeseelementi. Koos korjavad need energiat kuni 400 mW, mis on piisav aeglaselt, aga kindlalt mõne väiksema nutiseadme aku täislaadimiseks päikesevalguse käes. Riide sees on kaablid ja selle tugevus on sarnane tavalises igapäevases riietuses kasutatava kanga tugevusega. Lisaks võib päikesest elektrit tootvat kehakatet masinas pesta kuni 40-kraadises kuumuses.

Iga päikeseelement on vaid pool sentimeetrit pikk ja 1,5 millimeetrit lai, kaetud veekindla elastse polümeeriga ning ühendatud kanganiidi sisse. Kandja ei tunnegi, et midagi oleks rõiva sisse pandud. Eksperimentaalse riidetüki suurus on 51 x 27 cm. Muidugi saab suuremast kehakattest kätte juba rohkem energiat, kui 400 millivatti.

Vaata videost, mismoodi elektrit tootev kangas valmis saadi:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles