Venelased küüditasid rootslasi Ukraina tänasesse sõjatsooni (2)

Taavi Pae
, Tartu Ülikooli Eesti geograafia kaasprofessor
Copy
240 aastat tagasi küüditasid Vene võimud ka Stenbockide kaasabil, kelle pere on nime andnud tänasele valitsuse hoonele, ning koos vürst Grigori Potjomkiniga 1000 rootslast Hiiumaalt Ukrainasse. Nende küla silt tervitab rändureid siiani neljas keeles.
240 aastat tagasi küüditasid Vene võimud ka Stenbockide kaasabil, kelle pere on nime andnud tänasele valitsuse hoonele, ning koos vürst Grigori Potjomkiniga 1000 rootslast Hiiumaalt Ukrainasse. Nende küla silt tervitab rändureid siiani neljas keeles. Foto: Wikimedia Commons

Ukrainast leiab ka Rootslasi. Nagu välja tuleb on ka selle rahva esindajad kogenud Vene küüditajate julma kohtlemist: pooled Eesti aladelt Ukrainasse aetud rootsalstest surid.

Esmapilgul siis märksõnad, mis ei tohiks olla seotud, aga on. Aastal 1781 küüditati hulk Reigi ümbruse rootslasi. Põhjuseks, et rootslased ei tahtnud olla pärisorjad (nagu olid eestlased). Rootslaste vabadus oli keskaega tagasi ulatuv õigus, kuid saart valitsenud Stenbockid ja Ungern-Sternbergid ei tahtnud sellega leppida ja olukord lahendati lihtsalt – küüditamisega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles