Pilk taevasse ⟩ Teisipäeval varjutab Kuu poole Päikesest (1)

Taavi Niittee
, Tõrva Astronoomiaklubi liige
Copy
Eelmise aasta 10. juunil toimunud osaline päikesevarjutus läbi teleskoobi Tõrvas. Päikese pinnal on näha mõningaid väiksemaid plekke ja Kuu ebatasast siluetti.
Eelmise aasta 10. juunil toimunud osaline päikesevarjutus läbi teleskoobi Tõrvas. Päikese pinnal on näha mõningaid väiksemaid plekke ja Kuu ebatasast siluetti. Foto: Taavi Niittee/Tõrva Astronoomiaklubi

Kui teisipäeval, 25. oktoobril lõunapäikest läbi paraja hulga pilvkatte või näiteks keevitusmaski vaadata, võib märgata, et sellest on ära hammustatud ligi pool ketast. Paanikaks tulnukate invasiooni hirmus pole põhjust - toimumas on vaid meie jaoks üks viimaste aastate suurim osaline päikesevarjutus.

Selliseid suhteliselt haruldasi olukordi, kus Maa ja Päikese vahelt läbi liikuv Kuu kas osaliselt või täielikult päikeseketta kinni katab, on meie planeedil tunnistatud sama kaua kui on olemas olnud silmad ja ajud. Alguses tekitasid need peaaegu kindlasti õudu, natukene hiljem teaduslikku uudishimu ning nüüdseks on neist saanud head hetked mil nautida kolme meile kõige tuntuma ja kallima taevakeha omavahelist tantsu. Need on Maa, Päike ja Kuu.

Selleks, et päikesevarjutus saaks toimuda, peavad olema täidetud teatud tingimused. Esiteks peab Kuu orbiit ümber Maa lõikuma kujutletava tasandiga, milles Maa ümber Päikese tiirleb ning mida kutsutakse ekliptikaks. Teiseks peavad need lõikepunktid, mida nimetatakse sõlmedeks, asuama samas sihis kui Päike ning kolmandaks peab Kuu neid sellel ajal läbima. Juhul kui Kuu liigub läbi Päikesest eemale suunatud sõlme, saame me tunnistada kuuvarjutuseks nimetatud nähtust. Kui ta asub aga sellel ajal Päikese suunal, näeme me päikesevarjutust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles