Tiivikutevaba tuugen võib toota majatäie tasuta elektrit (5)

teadus.postimees.ee
Copy
Selline tuulik sobib elektri tootmiseks isegi tiheasustuses, sest tiivikulabasid nähtaval pole ning elektritootmine käib katusel peaaegu hääletult.
Selline tuulik sobib elektri tootmiseks isegi tiheasustuses, sest tiivikulabasid nähtaval pole ning elektritootmine käib katusel peaaegu hääletult. Foto: Aeromine

Energiasõltumatus võib olla vaid ühe lihtsa seadeldise katusele paigaldamise kaugusel – päikesepaneelide kõrval sobib selleks ka tiivikulabadest vaba püstine elektrituulik. Ettevõte Aeromine Technologies töötas välja katusetuuleseadme, mis kasutab elektri saamiseks võidusõiduautodelgi leiduvaid tiibu tuuletunneli tekitamiseks ning toru sisse paigutatud vertikaalset turbiini.

Uutmoodi elektritootmise seade annab energiat siis, kui tuule tugevus on vähemalt 2,2 meetrit sekundis. Kuna väliseid propellereid ega tiivikulabasid pole, ei teki katusel liigset vibratsiooni ning linde ka ei häirita. Samuti suudab selline tuulik töötada igasuguse tuuletugevusega, ka tormi ajal.

Päikesepaneelidest pidi Aeromine Technologiesi kodulehe andmetel olema selline lahendus 50 protsenti tootlikum. Hinna poolest aga peaks saama sama raha eest kätte 150 protsenti rohkem elektrit kui päikesepargist.

Kui tuul jäiku tiibu tabab, tekitab nende kuju negatiivse rõhu, mis imebki õhu läbi seadme põhjas oleva toru ja sellesse paigutatud sisemise turbiini üles. See annabki energiat, mida saab kohe samas hoones kasutada ning ülejäägi võrku anda. Toru läbimõõt, kus generaator asub, on alla meetri.

Kuna selline elektrijaam võtab katusel suhteliselt vähe ruumi ja on vaid kolme meetri kõrgune, siis võib neid mõne korterelamu või ühiskondliku hoone lamekatusele üsna mitu tihedalt ritta sättida. Soovitatav vahemaa on 4,6 meetrit. 

Ühe sellise energiajaama võimsuseks on tootja pakkunud ligikaudu 5 kW, mis peaks olema piisav keskmise majapidamise toitmiseks.

Kokkuvõttes võib olla aga kõige mõistlikum tarvitada nii päikesepaneele kui sellist tuulejaama koos: kui päike paistab ja on tuulevaikne, on elekter ühest allikast, kui aga pilvine ja pime, kuid tuuline, saab ikkagi elektrit juba teisest allikast. Vaid tuulevaiksel ööl peab kasutama kas varem salvestatud energiat või võtma seda võrgust, sest siis ei anna kumbki lahendus piisavalt toodangut.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles