Lõhe liiga kallis? Idufirma prindib selle 3D-printeril soodsamalt välja

teadus.postimees.ee
Copy
Näeb välja nagu lõhe, maitseb nagu lõhe, lõhnab nagu lõhe, aga lõhe ei ole. On hoopis väljatrükk.
Näeb välja nagu lõhe, maitseb nagu lõhe, lõhnab nagu lõhe, aga lõhe ei ole. On hoopis väljatrükk. Foto: Plantish

Lõhepopulatsiooni säilitamiseks ja mereasukate säästmiseks väljapüügi eest on Iisraeli idufirma Plantish otsustanud hakata seda punakala 3D-printeril välja printima. Sellega saavad inimesed söönuks ja kalad jäävad ellu.

Ettevõtte kodulehe andmetel toodavad nad ideaalset kala, mida taldrikule panna – mahlast, maitsvat ja kondivaba. Lisaks on tooraine täiesti lihavaba ning saadud taimedest.

Firma esimene toode Plantish salmon on vajalike Omega-3- ja Omega-6-rasvhapetega, mida leidub ka päris kalas, nendest ei jää ilma prinditud toitu süües. Kuid puudu on tavalises kalas leiduvad elavhõbeda- või antibiootikumijäägid. 

Lõhel on olemas üsna spetsiifiline kudede ja rasvade struktuur, mille iga tarbija kohe ära tunneb. Selle keeruka struktuuri saavutamine nõuab head printimistehnoloogiat. Selleks ongi idufirma Plantish loonud spetsiaalse programmi, mis komponendid õiges järjekorras lihatükki laob.

Kuigi lahendus on loodud spetsiaalselt lõhefilee väljatrükiks, saab seda üsna lihtsalt kohandada ka muu toidu tegemiseks. Muuta saab nii tekstuuri, maitset kui isegi seda, mismoodi tehislik söök lõhnab.

Kuidas täpsemalt printeri jaoks vajalik «tint» kokku pannakse, seda Plantish ei avalda, kuid mainib, et protsessis surutakse taimset materjali suure rõhu all kokku, kuumutatakse, jahutatakse ning valmis see ongi. Toormaterjaliks on erineva tiheduse ja struktuuriga lähteained, mida printer kombineerib, et välja tuleks lõhemustriline toidutükk.

Kuna kalatarbimine kasvab ÜRO andmetel 179 miljonilt tonnilt 2018. aastal 204 miljoni tonnini 2030. aastal, tahab iduettevõte kasvava tarbimise tingimustes pakkuda kalavarude väljapüügile leevendust tehislihaga, mida saab odavamalt toota taimedest. Esialgu läheb lõhefilee peenematele restoranidele, aga plaanis on seda hakata ka poes müüma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles