NEW SCIENTIST ⟩ Tahad geeniuseks saada? Siis ära seda tee

, New Scientist, kaasautor
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pixabay

Kas sina loobuksid võimalusest geeniuseks saada? Meid on juba kaua lummanud kiired lahendused, mis meie intelligentsust avardada võiksid. Mitte ainult sellised, nagu oleme näinud ulmekates «Lilled Algernonile» ja «Kõrvalnähud». Tähelepanu on tõmmanud ka nn targad ravimid, nagu modafiniil, mida tavaliselt kasutatakse unehäirete raviks, kuid mõned usuvad, et need muudavad meid ka targemaks, kirjutab endine neuroteadlane Adrian Hon populaarteaduslikus ajakirjas New Scientist.

Täna on mõned inimesed suured lootused pannud ka ajutreeningu mobiilirakenduste peale. Väidetakse, et nende «digitaalsete tablettide» kasutamine teeb meid intelligentsemaks. Kuid kas niisugused kiirparandused on ikka päriselt sellised, millisena neid reklaamitakse?

Enamasti nutitelefonidele on saadaval terve hulk ajutreeningu rakendusi. Siiski on neil kõigil valdavalt samad omadused: neis on harjutused nagu aritmeetikaülesanded, mälutestid ja loogikaprobleemid muudetud kiireteks mängudeks. Mida rohkem neid mänge mängid, seda targemaks sa saad – vähemalt nii mõnda rakendust turundatakse. See on ahvatlev lubadus: raske töö tegemise või ravimite võtmise asemel tuleb lihtsalt iga päev mõni lõbus mäng mängida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles