3200 megapikslit! Maailma suurim digikaamera suudab pildistada tolmukübet Kuul

teadus.postimees.ee
Copy
Hiigelkaamera tuli kokku panna ülipuhtas ruumis.
Hiigelkaamera tuli kokku panna ülipuhtas ruumis. Foto: Jacqueline Ramseyer Orrell / SLAC National Accelerator Laboratory

Kaks aastat tagasi hakati ehitama maailma suurimat digikaamerat, mille sensorid teevad 3200-megapikslise pildi. Nüüd jõuab see peagi Tšiilis asuva observatooriumi teleskoobi külge, et teha kosmosest üliteravaid fotosid. Isegi Kuul asuv tolmukübe võib pildile jääda.

Stanfordi ülikoolile kuuluvas laboris SLAC National Accelerator Laboratory valminud digikaamera koosneb 189 sensorist ja optikast, mis pildi neile suunab.

Selleks, et sensoritelt müra eemaldada, tuleb need jahutada -100 kraadini, vastav külmkapp on kaameraga kaasas.

Fotoka pikkus on 3,73 meetrit, kõrgus 1,65 meetrit ning kaal 2,8 tonni.

Hiigelkaamera hakkab üles pildistama kogu lõunataevast.
Hiigelkaamera hakkab üles pildistama kogu lõunataevast. Foto: Jacqueline Ramseyer Orrell / SLAC National Accelerator Laboratory

Kui digikaamera on Tšiilis teleskoobi külge paigaldatud, hakkab see tegema panoraampilte kogu lõunataevast – ühe pildi iga paari öö järel kümne aasta jooksul. Iga ööga koguneb umbes kümme terabaiti andmeid, mis tehakse kaamerat lõunataeva erinevatesse sektoritesse suunates.

Kui vaateulatusse jääb midagi ebaharilikku või mõni oluline kosmiline sündmus, saadetakse astronoomidele teade.

Pildistades lõunataevast mitmete aastate jooksul jälgitakse kümnete miljardite tähtede, galaktikate ja muude objektide liikumist ja muutusi maailma suurimas universumist tehtavas «dokumentaalfilmis».

Enne aasta lõppu saab valmis veel üks viimane oluline uuendus: paigaldatakse täiustatud jahutussüsteem. Siis on pildiseade teleskoobi juurde reisimiseks valmis. 2023. aasta mais peakski see lennukiga Tšiilisse jõudma. Kuid fotosid saab kaameraga juba teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles