NEW SCIENTIST Tootjad kutsuvad üles relvastatud roboteid keelama, kuid neid ei taheta kuulata

, New Scientist, kaasautor
Copy
See Boston Dynamicsi robotkoer on mõeldud rahumeelseks tööks tööstusettevõtetes või ka korrakaitses. Tootja ei soovi, et masinat kasutataks koos relvadega.
See Boston Dynamicsi robotkoer on mõeldud rahumeelseks tööks tööstusettevõtetes või ka korrakaitses. Tootja ei soovi, et masinat kasutataks koos relvadega. Foto: kaader videost / Boston Dynamics

Grupp robootikafirmasid on lubanud oma toodetele relvi mitte lisada ja soovivad, et ka teised nii teeks. Kuid kas see avaldab mingit mõju, kui teised arendavad sõjas kasutatavaid relvastatud roboteid edasi?

Robotifirmade Agility Robotics, ANYbotics, Boston Dynamics, Clearpath Robotics, Open Robotics ja Unitree allkirjastatud avalikus kirjas öeldakse, et «ebausaldusväärsed inimesed» võivad kasutada ettevõtete seadmeid «kodanikuõiguste rikkumiseks või teiste ähvardamiseks, kahjustamiseks ja hirmutamiseks».

Ettevõtted lubavad oma roboteid mitte relvastada ega aidata teistel seda teha ning uurida selliste tehnoloogiliste funktsioonide väljatöötamist, mis võiksid neid riske maandada või vähendada.

Samuti kutsuvad nad seadusandjaid üles otsima võimalusi robotite väärkasutamise keelamiseks. Avalikus kirjas küll ei pakuta ideid selle kohta, kuidas keelud võiksid toimida, kuid on juba juhuseid, kui droonitootjad on sunnitud oma droonid panema valitsushoonete ja muude tundlike piirkondade lennukeelualasid järgima. Nendes piirkondades lennumasinad õhku ei tõuse või peatuvad ja jäävad paigale hõljuma, kui keelatud alani jõuavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles