Mitte minu tagaaias: SpaceX pakib kohalike rõõmuks oma Texase kosmodroomi kokku

teadus.postimees.ee
Copy
SpaceX pakib peagi need raketid kokku ja viib Floridasse. texase kosmodroomilt Kuule ja Marsile üsna tõenäoliselt ei lennata.
SpaceX pakib peagi need raketid kokku ja viib Floridasse. texase kosmodroomilt Kuule ja Marsile üsna tõenäoliselt ei lennata. Foto: Michael Gonzalez / Getty Images / AFP / Scanpix

Maapealsed «kosmoseturistid», kes Lõuna-Texases Brownsville´i lähedal Elon Muski ettevõtte SpaceX megaraketi Starship ehitust käisid vaatamas, peavad nüüd pettuma. Kõik märgid näitavad, et kosmodroom Starbase pakib oma pillid kotti ja lende Kuule või Marsile sealt ilmselt ei toimugi. Mõned kohalikud rõõmustavad, sest nende naabrusse kerkivad raketid hirmutasid elanikke. Keegi ei taha, et nende tagaaiast stardib maailma võimsaim Starship teistele planeetidele.

Kosmoseettevõte SpaceX on maailma suurimat raketti Starship ehitanud ja katsetanud Texase rannikul, kuhu on tekkinud juba kosmoseentusiastide vaateplatvormid ja sinna rännatakse nagu pühasse kohta, et oma silmaga näha kosmoselaeva edenemist. Tegemist on taaskasutatava kanderaketiga, mis pärast Maa peale tagasi laskub. Samal ajal on USA lennundusamet FAA saanud ohtralt kaebusi, et võimalik start häirib kohalikke elanikke ja sellist ehitist ei tohiks Brownsville´i lähedale lubada. Ümbruses on ka palju looduskaitsealasid.

FAA on siiski hiljuti kaebused tagasi lükanud väites, et Boca Chica stardiplats asub elanikest nii kaugel, et see ei sega oluliselt kedagi. Kohalikud turismiettevõtjad pigem loodavad, et taoline maamärk toob ohtralt turiste ja käivet.

Google Mapsi kaardilt on näha, et linnani on umbes 20 kilomeetrit suhteliselt asustamata ala, kuid loomulikult saab Starshipi start olema suurejooneline vaatemäng, mis ongi kümnete kilomeetrite kaugusele näha. See asustamata piirkond on aga enamuses looduskaitseala, mis seab samuti omad piirangud.

Kuid viimasel ajal on selgunud, et kosmodroomil enam suuremat ehitust ei toimugi. Google Street View pildilt on näha veel augustis 2021 käinud suurem arendus, isegi mõned raketikered on püsti aetud, kuid nüüd, rohkem kui aasta hiljem räägivad kohalikud töötajad, et asju pakitakse kokku ja viiakse mujale.

Mis siis juhtus? Kuigi 13. juunil anti FAA poolt nõusolek kosmodroomiga jätkata, tuleb enne lahendada 75 ettekirjutust loodusele ja elanikele mõju vähendamiseks, kirjutab National Geographic.

Elon Musk saavutas küll võidu ja võib taotleda luba Kuule või isegi Marsile lendamiseks, kuid võib siiski kolida kõik raketid NASA Kennedy kosmosekeskusesse Floridas, kus on kõik vajalik juba valmimas ka Starshipi stardiks.

Boca Chicas peab aga enne kosmoselendude loa saamist veel tagama rohekoridorid loomadele, võimalikult vähe teesulgusid kohalikele suurte kosmoselaeva tükkide transpordi ajal ning lisaks on koht niivõrd Mehhiko piiri lähedal, et peab arvestama ajalooliste seadustega määratud piirangutega võimaliku «USA-Mehhiko sõja» puhuks. Kosmodroom asub peaaegu Rio Grande kaldal, mis on kahe riigi piirijõeks.

Lisaks on SpaceX saanud juba kriitikat looduskaitsjatelt, kuna põletas septembris raketikütuse katsetusega maha osa kohalikust looduskaitsealast.

2018. aastal otsustas Elon Musk, et Boca Chica jääb vaid nende kolmanda põlvkonna hiigelraketi Starship jaoks, millega hakatakse tegema ka Kuu- ja Marsilende, kuid nüüd näib, et seegi kolitakse Floridasse, kirjutab Futurism. Pealegi Floridas Starshipi stardiplatvormi ehitus juba käib.

Kohalikud töötajad rääkisid väljaandele Express News anonüümselt, et nende teada tuleb Boca Chicasse edaspidi vaid «igav» teadus- ja arenduskeskus ning kosmosesse sealt ei stardita. SpaceX on aga sealkandis praegu suurim tööandja.

Mis on NIMBY ehk «Mitte minu tagaaias» liikumine?

NIMBY on kohalike elanike vastuseis neid häirivate ehitiste rajamisele - näiteks prügilate, teede, ohtlike jäätmete ladestamiskohtade, sõjaväepolügoonide ja kosmodroomide loomise vastu.

NIMBY puhul nõutakse sellise objekti rajamist mitte nende kodu lähedale, vaid kuhugi mujale.

Allikas: Wikipedia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles