SAAGU VALGUS ⟩ Müstiline valguskera on lõunaeestlastel varemgi silmad krilli ajanud (1)

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Taevas Luunjas esmaspäeva varahommikul.
Taevas Luunjas esmaspäeva varahommikul. Foto: Lugeja foto

Esmaspäeva hommikul jahmatas varaseid ärkajaid mitmel pool Eesti taevas müstiline vaatepilt – muuhulgas Luunja vallas asuvast Lohkvast, aga ka Lääne-Virumaalt püüti pildile hiiglaslik valguspall, millele oli keeruline selgitust leida.

Siiski ei olnud tegemist millegi ebamaisega, ei UFOde ega tartlastele tuttavama kurkide kumaga. Vaatemängu tekitas tõenäoliselt Venemaalt Plessetski kosmodroomilt välja saadetud rakett Sojuz-2.1b, mille pardal oli navigatsioonisatelliit Glonass-K.

1950. aastatel mandritevaheliste ballistiliste rakettide stardipaigaks ehitatud Plessetski kosmodroom asub aga meist kirdes üle 1000 kilomeetri kaugusel. Selliselt distantsilt jääb see Maa kumeruse taha, mida on vahemaa peale tervelt 78 kilomeetrit. Kuid nagu ütleb kogenud astronoom ja Tartu ülikooli Tartu observatooriumi teaduslik nõustaja Tõnu Viik, ei ole siin midagi imestada – sellist pilti on Eestis varemgi nähtud küll ja küll. Kokku on seal toimunud üle 1500 raketistardi, millega on kosmosesse jõudnud 2000 satelliiti. Kuna kosmodroom asub üsna kõrgel laiuskraadil, on seda mõtet kasutada vaid teatud tüüpi startideks – hästi sobib see Molnija orbiidile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles