Veel kord leidis kinnitust asjaolu, et maailm ongi kummituslik

Jaan Kalda
, Füüsik
Copy
John Clauser novembris 1975 Berkeley laboreis Californias läbi viimas kvantmaailma omapärasid avavat katset ja kontrollimas Belli võrratuse paikapidavust.
John Clauser novembris 1975 Berkeley laboreis Californias läbi viimas kvantmaailma omapärasid avavat katset ja kontrollimas Belli võrratuse paikapidavust. Foto: Steve Gerber

Selle nädala teisipäeval, 4. oktoobril andis Rootsi Kuningliku Teaduste Akadeemia peasekretär Hans Ellegren pressikonverentsil Stockholmis teada, et Nobeli 2022. aasta füüsikaauhinna saavad kvantmehaanika ja kvantinformatsiooni ning kvantpõimituste uurijad Alain Aspect, John Clauser ja Anton Zeilinger.

Tänavuste füüsikanobelistide saavutuste olulisuseni jõudmiseks alustagem päris kaugelt – intuitsioonist, mida nimetatakse ka vaistuks ja kõhutundeks. Intuitsioon on võime kogemusele tuginedes aimata hägusalt seoseid, ilma ranget põhjendust andmata. Intuitsioon ei ole omane mitte ainult füüsikutele, vaid ka näiteks kassidele, kes oskavad õhus sabaga vehkides ja vääneldes kukkuda alati jalgadele, ilma et nad teaksid midagi impulsimomendi jäävuse seadusest, ning on oskuse omandanud ilmselt loodusliku valiku tulemusel. Tänapäeval üritatakse isegi arvuteid intuitiivselt mõtlema panna – seda nimetatakse masinõppeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles