AK Sõda, mida sõjaks ei nimetatud ehk Ida-Poola vallutamine Nõukogude Liidu poolt 1939 (3)

Erjo Selliov
, ajaloolane
Copy
Nõukogude propagandaplakat 1939. aastast, mis kujutab punaväelast, kes «vabastab» ukraina ja valgevene talupoegi Poola türannia küüsist.
Nõukogude propagandaplakat 1939. aastast, mis kujutab punaväelast, kes «vabastab» ukraina ja valgevene talupoegi Poola türannia küüsist. Foto: Wikimedia Commons

Arvukad Nõukogude Liidu armee üksused tungisid 1939. aasta 17. septembril ilma sõda kuulutamata Poola Vabariigi territooriumile. Ametlikku Nõukogude Liidu poolset põhjendust võib nimetada demagoogia õpikunäidiseks – väideti, et Poola riik on lakanud eksisteerimast, seeläbi on kõik Nõukogude Liidu ning Poola vahelised lepingud muutunud tühiseks ning Nõukogude väed liiguvad võimuvaakumis olevale territooriumile kohaliku elanikkonna kaitseks.

Hinnangud järgnenud Nõukogude ja Poola armee üksuste kokkupõrgetes hukkunute arvule on erinevad – hukkunud või teadmata kadunud sõdurite arv Nõukogude poolelt 1500–3000 ning Poolal vastavalt 3000–7000. Puhtalt lahingutegevuses hukkunute arvu vaadates oli tegemist sõjaga.

Nõukogude Liidu sissetungi eel oli 1. septembril Poolat läänesuunalt rünnanud Hitleri Saksamaa. Seda kuupäeva peetakse kokkuleppeliselt teise maailmasõja alguseks.

Saksamaa rünnaku järel kuulutasid Briti ja Prantsusmaa valitsused 3. septembril Saksamaale sõja. See omakorda tähendas märksa rohkemat kui lihtsalt tänapäevase Ühendkuningriigi ning Prantsusmaa sõtta astumist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles