VIDEO ⟩ Kahejalgne robot lidus sajas meetris uue maailmarekordi

teadus.postimees.ee
Copy
Kahejalgne robot pidi alustama lähteasendist ja lõpetama lähteasendis ilma kordagi ümber kukkumata, et rekord Guinessi maailmarekordite raamatusse kirja läheks.
Kahejalgne robot pidi alustama lähteasendist ja lõpetama lähteasendis ilma kordagi ümber kukkumata, et rekord Guinessi maailmarekordite raamatusse kirja läheks. Foto: Oregoni Ülikool

Oregoni ülikooli tehnikakolledžis arendatud ja Agility Roboticsis toodetud robot Cassie püstitas Guinnessi maailmarekordite raamatusse jõudnud tipptulemuse omas klassis: kahejalgse masina läbitud kiireima saja meetri jooksuaja. Inimeste rekordit veel ümber ei löödud.

Robot Cassie saavutas kergejõustikukeskuses saja meetri jooksuaja 24,73 sekundit, alustades seisuasendist ja naastes samasse asendisse pärast sprinti ilma kukkumisteta.

Maailmarekord ei tulnud üllatusena, sest Cassie on varemgi oma väga kiireid jalgu kasutanud. Muuhulgas on lippaja läbinud ühe laadimisega viis kilomeetrit 2021. aastal veidi enam kui 53 minutiga.

Cassie on esimene kahejalgne robot, mis kasutas masinõpet maastikul jooksmise õppimiseks. See lahendus töötati välja Oregoni ülikooli robootikaprofessori Jonathan Hursti juhtimisel 16 kuud kestnud arenduse käigus ning DARPA poolt antud ühe miljoni dollari suuruse stipendiumiga. Omapäraseks teeb jooksja veel see, et sel puuduvad kaamerad ja sensorid maailma tajumiseks, masin jookseb nii-öelda pimedalt. Sellest hoolimata oskab kahejalgne robot isegi trepist üles-alla liikuda.

Robot kasutas jooksmise õppimiseks uutmoodi paralleelsete masinõppealgoritmidega tehnoloogiat, millega jõudis jooksusimulatsioonides ära teha aasta jagu masinõpet vaid ühe nädalaga. Tulemuseks oli üsna inimeste jooksutehnoloogiale sarnane jäsemete liigutamine, mis teadlasi üllatas.

Inimkonna maailmarekord saja meetri jooksus on aga endiselt pärit 2009. aastast ja selle püstitas Usain Bolt USA-st ajaga 9,58 sekundit. Masinatel on järele jõudmiseks veel palju arenguruumi.

Vaata roboti rekordilist jooksu siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles