NEW SCIENTIST ⟩ Raadiolainetega kaameraid rünnates saab panna neid kummitusi nägema

David Hambling
, New Scientist
Copy
Kas nii võibki välja näha küberrünnakuga loodud kummituslik kujutis kaameras? Artiklile tegi sisu põhjal illustratsiooni tehisintellekt Dall-E.
Kas nii võibki välja näha küberrünnakuga loodud kummituslik kujutis kaameras? Artiklile tegi sisu põhjal illustratsiooni tehisintellekt Dall-E. Foto: Dall-E

Küberrünnak, mis kasutab pildituvastussüsteemides kaamerate petmiseks raadiolaineid, võib nende töö peatada. See suudab häirida näiteks vöötkoodiskannerit ja muuta kaamerate jäädvustatud kaadreid, kuid saab ka panna digitaalsed tuvastussüsteemid nägema asju, mida tegelikult pole.

Digikaamerates on pildisensorid, mis muudavad valguse elektriimpulssideks. Sealt kaamerasüsteemi muudesse osadesse minevas ahelas tekivad veel lisaks erinevad elektrisignaalid, mida nimetatakse muundurijärgseteks signaalideks ja need võivadki jätta vale mulje, nagu oleks kaamera «kummitust» näinud.

Sebastian Köhler Oxfordi ülikoolist ja tema kolleegid on nende signaalide esilekutsumiseks proovinud kasutada erinevaid raadiolaineid ja manipuleerisid ka näiteks vöötkoodiskanneri pilti poole meetri kauguselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles