Algas üle-euroopaline Teadlaste Öö nädal (1)

teadus.postimees.ee
Copy
Möödunud aastal püüti Teadlaste öö nädala raames Tartu ülikooli muuseumis lüüa Guinnessi rekord - maailma suurim sidrunitest aku. Eksperiment ei õnnestunud.
Möödunud aastal püüti Teadlaste öö nädala raames Tartu ülikooli muuseumis lüüa Guinnessi rekord - maailma suurim sidrunitest aku. Eksperiment ei õnnestunud. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

26.–30. septembril toimub traditsiooniline Teadlaste Öö nädal. Üle terve Eesti korraldatakse arvukalt teadusteemalisi prii sissepääsuga eriüritusi. 

Väike valik Teadlaste Öö nädala kavast:

Eesti Teaduste Akadeemias toimub 30. septembril teaduspärastlõuna «Linnud, luule ja teadus», kuhu on oodatud kooliõpilased ja -õpetajad, aga ka kõik teised linnu-, loodus- ja kirjandushuvilised. Fookuses on linnud läbi erinevate tahkude.

Kohtla-Järve gümnaasium ühendas sel aastal Teadlaste Öö nädalaks jõud TalTechi Virumaa kolledžiga. Koos toovad nad huvilisteni põneva teadusliku õhtupooliku rohepöörde teemadel «Kuidas parandada maailma?». Muuhulgas toimuvad töötoad teemadel tuulelipu meisterdamine, prügisorteerimise tuvastamine, päikesepaneel Sinu kodus, looduslikud ehitusmaterjalid, säästlik lambipirn, EKOenergia, mehhaanilise energia loomine, päikeseenergia ventilaator, rohetehnoloogiad ja robotid.

Narva teadusnädala raames tutvustatakse näiteks päästeameti mereohutuse konteinerit, toimub Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli praktiline seminar «Sinu käed võivad päästa elu», ees on kohtumised inimestega, kelle töö on seotud IT tehnoloogia ja digitaliseerimisega ning koolide haridusprogramm «Mis on alkeemia ja kes olid alkeemikud?»

Tallinna Ülikooli teadusnädala raames toimuvad vestlused inimõiguste teemal, katsed toiduvalmistamises, teadusmuusika ja testida saab oma kehalist toonust. Ees ootab töötuba «Appi, ma leidsin aarde», kust saab teada, mida teha, kui oled leidnud arheoloogilise leiu. 

Tartus toimuvad töötoad ja ekskursioonid Tartu Ülikooli õppe- ja teadushoonetes, loodusmuuseumis ja botaanikaaias, samuti on külastamiseks avatud laborid, kuhu tavaliselt uudistama ei pääse. Tehnoloogiainstituudi fuajees on võimalik ise robotit juhtida, botaanikaaias tutvuda sammalde herbaariumiga ning Physicumi ja Chemicumi ümbruses kaasa lüüa teadusorienteerumisel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles