BLOGI Vaata, kuidas NASA kosmosesõiduk asteroidi kuuga kokku põrkab (6)

teadus.postimees.ee
Copy
DART tehiskaaslane, Didymos ja Dimorphos.
DART tehiskaaslane, Didymos ja Dimorphos. Foto: Steve Gribben / Johns Hopkins APL / NASA / Scanpix

Täna öösel üritab inimkond korda saata midagi enneolematut - meist 11 miljoni kilomeetri kaugusel asuva Didymose asteroidi ümber tiirleva 160-meetrise läbimõõduga kaaslase Dimorphose trajektoori muuta. See objekt meid siiski ohusta, tegu on eelmänguga puhuks, kui meil ükskord päriselt tuleks sellise atribuutikaga oma elud päästa.

See kõik toimub Euroopa, USA ja Jaapani kosmoseagentuuride koostöös DARTi (Double Asteroid Redirection Test – kaksikasteroidi ümbersuunamise katse) missiooni raames. Öise ürituse eesmärk on mõõta, kui suurel määral suudab kokkupõrge 500-kilose DARTiga Dimorphose trajektoori muuta. Põrge peaks vähendama nii kiirust kui ka tiirlemisraadiust. Praegu teeb see kuuke ümber asteroidi tiiru 11 tunni ja 55 minutiga, mis peaks kokkupõrke tulemusel vähenema kümne minuti võrra.

Pauk peaks käima Eesti aja järgi kell 2.15 ja seda kõike jäädvustab Euroopas loodud kerge kuupsatelliit LICIACube, mis koos DARTiga sihile liikus. Postimehes teeb toimuvast ülevaate otseblogis teadustoimetuse juhataja Marek Strandberg.

Märksõnad

Tagasi üles