NEW SCIENTIST ⟩ Rühm teadlasi on seni teada vananemise põhjused kahtluse alla seadnud (1)

, New Scientist, kaasautor
Copy
Mõned teadlased arvavad, et vananemise võti on meie keha suutmatus täielikult välja lülitada keha arengu eest vastutavaid protsesse. Pilt on illustreeriv.
Mõned teadlased arvavad, et vananemise võti on meie keha suutmatus täielikult välja lülitada keha arengu eest vastutavaid protsesse. Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Pea kõikide imetajate vanust saab nüüd täpselt hinnata koeproovi DNAs leiduvate keemiliste tunnusrühmade järgi. See teadmine kasvas välja ligi 200 liigi põhjal tehtud uuringust ning võib meie arusaamad vananemisest pea peale pöörata.

Töörühm on jõudnud järeldusele, et kõigil imetajatel näivad olevat ühesugused «vananemisekellad». See näitab nende sõnul, et vananemist põhjustavad imetajate evolutsiooni käigus säilinud nn arenguprogrammid ning loomad ei vanane ainult kuhjuvate kahjustuste tõttu.

Kui midagi evolutsiooni käigus erinevate liikide lõikes säilib, siis on see kõnealuseid uuringuid juhtinud California ülikooli teadlase Steve Hovarthi sõnul märk sellest, et see miski on bioloogiliselt oluline. «Niisuguseid imetajate-üleseid süsteeme poleks võimalik ehitada, kui seal ei oleks midagi ühist.»

Neid nn vananemisekellasid kasutavad juba ka teised töörühmad, kes uurivad vananemise mehhanisme ja võimalikke vananemist pidurdavaid ravivõtteid. Hovarth ütleb, et üks meeskond on juba näidanud, et vanadele hiirtele noorte hiirte vere manustamine keerab need kellad paljudes organites tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles