Eesti on end Euroopa Kosmoseagentuuris tõestanud tugeva kosmoseriigina

BNS
Copy
04.01.2022
Tõraveres tutvustati ESTCube-2 satelliiti ja kosmosesse saatmise ajakava.
04.01.2022 Tõraveres tutvustati ESTCube-2 satelliiti ja kosmosesse saatmise ajakava. Foto: Margus Ansu

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis toimunud kosmosenõukogu kohtumisel anti ülevaade Eesti kosmosevaldkonna arengutest ning arutati Euroopa Kosmoseagentuuriga seonduvaid tegevusi, ühtlasi tõdeti, et Eesti on end Euroopa Kosmoseagentuuris tõestanud tugeva kosmoseriigina.

Kosmosevaldkonna juhi Paul Liiase sõnul on Eesti kosmosesektor teinud märkimisväärse arenguhüppe. «Oleme end Euroopa Kosmoseagentuuri liikmetele tõestanud kompetentse ja usaldusväärse partnerina. Tõhus rahvusvaheline koostöö ja parimate praktikate jagamine aitab edendada nii Eesti kosmosevaldkonna kui ka laiemalt Euroopa Kosmoseagentuuri hoogsat arengut,» ütles ta.

Liias märkis, et Eesti kõrget mainet rahvusvahelisel tasandil kinnitab fakt, et Eesti on tänavu valitud Euroopa Kosmoseagentuuri nõukogu töögrupi aseesimeheks. «Viimase kolme kuu jooksul on Tallinnas toimunud kahe Euroopa Kosmoseagentuuri juhtorgani koosolekud, mis tõid siia Euroopa kosmosepoliitika otsustajad. Muuhulgas võõrustasime kohtumist, kus valmistati ette selle aasta lõpus toimuva Euroopa Kosmoseagentuuri ministrite kohtumise sisu, mis kujundab Euroopa kosmosevaldkonna programme ja tulevikku,» tõi Liias välja.

Kohtumise lõpus toimus töötuba, kus ESTCube-2 meeskond tutvustas oma uut satelliiti, millele järgnes laiem arutelu tulevikuprojektide teemal.

Majandusarengu asekantsleri Sille Kraami sõnul on ESTCube ja teised tudengiprojektid Eesti tehnoloogiasektori ja laiemalt tööstuse arenguks äärmiselt olulised. «Kahtlemata plaanib Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium sarnaseid projekte tulevikus veelgi rohkem toetada ning edendada,» sõnas Kraam.

Järgmisel kosmosenõukogu kohtumisel novembris tutvustab majandus- ja kommunikatsiooniministeerium valikupõhimõtteid uutesse Euroopa Kosmoseagentuuri programmidesse.

Kosmosenõukogu eesmärk on koordineerida Eesti kosmosevaldkonna arenguid, jälgides selleks Eesti kosmosepoliitika täitmist, Eesti liikmelisust Euroopa Kosmoseagentuuris ja Euroopa Liidu kosmoseprogrammist tulenevate võimaluste kasutamist Eesti hüvanguks. Kosmosenõukogu liikmeteks on kosmosevaldkonnaga seotud riigiasutused ning teaduse ja ettevõtluse esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles