Sakslased ja prantslased tambivad plastpudeleid teemantideks

teadus.postimees.ee
Copy
Õhukest PET kilet laseriga «nokkides» on tulemuseks teemantitolm
Õhukest PET kilet laseriga «nokkides» on tulemuseks teemantitolm Foto: Helmholtzi keskus

Dresdeni Helmholzi keskuse, Rostocki ülikooli ja Pariisi polütehnilise instituudi õpetlased võtsid vaadata, kas on mõeldav Maal järele teha Uraanil ja Neptuunil toimuvaid võimalikke protsesse.

Nimelt arvatakse, et neil Päikesest lugedes vastavalt seitsmendal ja kaheksandal jäähiiglasteks kutsutaval planeedil võib atmosfääri alaosas sadada koguni teemante. Rõhud ja temperatuuridki on seal piisavalt kõrged ning planeetide atmosfäär koosneb peaasjalikult vesinikust ja heeliumist, aga ka metaanist. Kummagi planeedi jäises osas on ka ammoniaaki ja vett.

​Rõhu tekitamiseks kasutati suure pressi või rõhukambri asemel hoopis röntgenlaserit. Kui tavalises laseris tekkiv elektromagnetkiirgus on silmale näha, siis röntgenlaser tekitab silmale nähtamatuid ja organismi läbivaid valguskvante. Nende energia on aga tuhat korda suurem kui nähtaval valgusel. Kui nähtava valguse kiirust võrrelda 100 km/h tunnis sõitva autoga, peaks röntgenkiirguse kvandiga võrreldava energia saamiseks auto sõitma kiirusega kolm kilomeetrit sekundis. Samamoodi on röntgenlaseri valguskvant tohutu energiaga ning selle abil ongi võimalik ainet märkimisväärse jõuga ka kokku suruda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles