Jaapan, USA ja Lõuna-Korea kinnitasid ühist vastust Põhja-Korea ohule

Copy
USA erisaadik Põhja-Korea asjus Sung Kim ütles, et kolm riiki on Põhja-Korea provokatsioonidele vastamisel ja liitlaste kaitsmisel valmis «igaks võimaluseks».
USA erisaadik Põhja-Korea asjus Sung Kim ütles, et kolm riiki on Põhja-Korea provokatsioonidele vastamisel ja liitlaste kaitsmisel valmis «igaks võimaluseks». Foto: Shutterstock

USA, Jaapani ja Põhja-Korea diplomaadid kinnitasid kolmapäeval oma riikide pühendumust teha koostööd, et vastata mis tahes Põhja-Koreast lähtuvale ohule, sealhulgas võimalikule uuele tuumakatsetusele.

Kolm kõrget diplomaati Põhja-Korea küsimustes rõhutasid ka jõupingutusi suurendada riikide julgeolekukoostööd.

Jaapan ja Lõuna-Korea nentisid, et peavad kahepoolset ja kolmepoolset koostööd parandama. Tokyo ja Souli suhted on saanud kahjustada ajaloolisest vaidlusest, mis puudutab Jaapani koloniaalvõimu Korea poolsaarel.

Jaapani välisministeeriumi Aasia ja Okeaania büroo peadirektor Takehiro Funakoshi ütles, et kolmepoolse koostöö tähelepanukeskmes on Põhja-Korea ja selle kiirenev tuuma- ja raketiprogramm.

Funakoshi ütles, et tema ja ta USA ning Lõuna-Korea ametivennad Sung Kim ja Kim Gunn arutavad oma riikide vastuseid Põhja-Koreale, tehes samal ajal tööd piirkondliku heidutuse täiustamise nimel seoses Pyongyangi võimaliku uue tuumakatsetusega.

Põhja-Korea katsetas tuumarelva viimati 2017. aastal ja ekspertide sõnul valmistub riik seitsmendaks katsetuseks.

Funakoshi tervitas ka läinud kuul peetud kolmepoolseid raketitõrjeõppusi Hawaii rannikul.

USA erisaadik Põhja-Korea asjus Sung Kim ütles, et kolm riiki on Põhja-Korea provokatsioonidele vastamisel ja liitlaste kaitsmisel valmis «igaks võimaluseks».

Nende eesmärk Korea poolsaar tuumarelvadest vabastada ei ole muutunud, ütles Sung Kim ja lisas, et riigid on pühendunud dialoogile ja valmis pidama seda eeltingimusteta.

Lõuna-Korea erisaadik Korea poolsaare rahu ja julgeoleku asjus Kim Gunn kutsus suurendama jõupingutusi tagada Põhja-Koreale kehtestatud ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioonide jõustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles