ÜRO tuumajärelevalve muretseb Põhja-Korea tuumategevuse pärast

Copy
Yongbyoni tuumakompleksi ala Põhja-Koreas.
Yongbyoni tuumakompleksi ala Põhja-Koreas. Foto: Postimees/AP/Scanpix

ÜRO tuumaagentuur teatas kolmapäeval, et Põhja-Korea tuumaalane tegevus on sügavalt murettekitav.

Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) nimetas äsja avaldatud raportis Põhja-Korea tuumaprogrammi jätkumist «äärmiselt kahetsusväärtseks» ja märkis, et see on selgelt vastuolus ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidega.

«DPRK tuumaalane tegevus on endiselt tõsine mureallikas,» teatas Viinis baseeruv agentuur.

Põhja-Korea peamises tuumakompleksis Yongbyonis algas mullu septembris uue lisahoone ehitus ja selle välimine osa on valmis, teatas agentuur, kuid lisas, et ei ole suutnud hoone otstarvet kindlaks teha.

Peamisel tuumapolügoonil Punggye-ril on tehtud tööd katsetustunneli taasavamiseks, samuti taasalgasid seal läinud kuul teetööd, seisis IAEA aastaraportis.

«Tuumapolügooni taasavamine on sügavalt murettekitav, nagu ka rikastamise rajatise tsentrifuugi teadaolev laiendamine (Yongbyonis) ja 5MW(e) reaktori jätkuv töötamine,» seisis raportis.

Raport, mis esitatakse sel kuul IAEA üldkonverentsile, hõlmab kogu «asjaomast agentuurile kättesaadavat infot», teatas agentuur.

IAEA inspektorid aeti 2009. aastal Põhja-Koreast minema ja agentuur on sestsaati jälginud riiki eemalt, muu hulgas läbi satelliidifotode.

IAEA on Põhja-Korea tegevuse pärast sügavat muret avaldanud varemgi.

Põhja-Korea on tänavu korraldanud enneolematul hulgal relvakatsetusi, sealhulgas oli ka võimsaim mandritevahelise ballistilise raketi katsetus alates 2017. aastast.

Washingtoni ja Lõuna-Korea ametnike sõnul valmistub riik seitsmendaks tuumakatsetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles