NEW SCIENTIST Facebooki firma Meta arendatav tehisintellekt oskab nüüd osaliselt mõtteid lugeda

, New Scientist, kaasautor
Copy
Foto: Peace,love,happiness / Pixabay

Facebooki omanikfirma Meta välja töötatud tehisintellekt suudab nüüd skaneerida inimese ajulaineid, et «kuulda», mida keegi sellele inimesele räägib. Selline mõtete lugemise tarkvara on praegu üsna piiratud praktilise kasutusega, kuid võib tulevikus olla hüppelauaks näiteks kõnevõimetu inimese mõtete lugemisel, et aidata neil paremini suhelda. Samas ei kavatse Meta seda lahendust veel praktiliseks tooteks muuta.

Jean-Rémi King Metast ja tema kolleegid kasutasid katses 169 inimeselt võetud salvestatud ajulainete andmekogumeid, kui need kuulasid teiste inimeste kõnesalvestisi – enamasti audioraamatuid. Meeskond jagas andmed kolmesekundilisteks tükkideks ja edastas nii ajulained kui helifailid tehisintellektile, mis õppis tuvastama nendevahelisi mustreid ja seoseid.

Teadlased hoidsid testimisel peidus kümmet protsenti andmetest, andes tehisintellektile hiljem ette sellised ajulainete andmed, mida see polnud kunagi varem töödelnud, et teha kindlaks, kas masin suudab selle põhjal välja mõelda, mida räägiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles