Kõik kobaras koos: NASA Kuule ehitatava jaama kõrvale tahavad enda baasid püsti panna ka Hiina ja Venemaa

teadus.postimees.ee
Copy
Selline näeb välja kunstniku visiooni järgi NASA Kuu lõunapoolusel asuv uurimisjaam. Samasse kanti tahavad oma uurimisjaama rajada ka Venemaa ja Hiina.
Selline näeb välja kunstniku visiooni järgi NASA Kuu lõunapoolusel asuv uurimisjaam. Samasse kanti tahavad oma uurimisjaama rajada ka Venemaa ja Hiina. Foto: NASA

Ehkki NASA Kuu-missiooni Artemis I start lükati laupäeval juba teist korda edasi, pole USA ainus riik, kes valmistub Maa kaaslasele maandumiseks. Sedasama plaanivad ka Hiina ja Venemaa ning neilgi on välja valitud sama koht, kuhu plaanitakse Artemise hilisemate missioonide käigus statsionaarse baasi ehitamist – Kuu lõunapoolus.

Kosmilises võidujooksus pole veel keegi startinud, kuid NASA-l näib vähemalt tähtaegade osas olevat paika pandud kõige varasem graafik Kuule jõudmiseks. Aastal 2025 peaks inimene taas seal jala maha panema ning kõige varem umbes aasta hiljem või sel dekaadil on püsiv elamiseks sobiv tugipunkt valmis ehitatud.

Kõik tahavad just lõunapoolusele oma jaama üles panna sellepärast, et seal on alati päikest, mis päikesepaneele toidab, ning arvatakse, et pimedates kraatrites, kuhu kunagi valgust ei paista, leidub suur hulk vett jäätunud kujul.

Hiina on oma Kuu-projektis avaldanud tähtajad ja plaanib 2025. aastani saata Kuule robotiseeritud missioonid Chang'e 6 ja Chang'e 7. Venemaa on Hiinaga käed löönud, et ehitavad Kuujaama ühiselt, ja viib samal ajal kohale Luna 25, Luna 26 ja Luna 27 mehitamata missioonid. 

Hiina-Vene kosmosejaama ehitamine Kuu pinnal algab 2026. aastal ning kestab ligi kümme aastat. 2036. aastaks peaks olema valmis elutegevust toetav baas, kus saavad inimesed elada ja töötada.

Kuna NASA projekti Artemis esimese etapi start on juba kaks korda edasi lükatud, siis ei tea muidugi keegi, millal lõpuks USA, Hiina või Venemaa inimeste jalg Kuu pinnale lõpuks astub. SpaceXi järgmise põlvkonna Starshipi kosmoselaev, mis on NASA programmis ette nähtud viima meeskonna Kuule, peab järgmise paari aasta jooksul täielikult tööle saama. Praegu valmistub SpaceX esimeseks Starshipi orbitaalkatselennuks, mis võib toimuda juba lähikuudel. Siis peab aga valmis saama Kuu ümber tiirlev kosmosejaam Gateway ning SLS ja astronaute lennutav kosmoselaev Orion peavad juba töötama tõrgeteta. Hiina ja Venemaa pole öelnud, millal nemad inimese Kuule saadavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles