Ameeriklaste lennud Kuule tõid kaasa suure tehnikapöörde (1)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Tule ja kuumakindel materjal, mis loodi kosmoseprgrammide jaoks, on tänaseks kasutusse võetud tuletõrjate tööriiete valmistamsieks.
Tule ja kuumakindel materjal, mis loodi kosmoseprgrammide jaoks, on tänaseks kasutusse võetud tuletõrjate tööriiete valmistamsieks. Foto: Piqusels

NASA Artemise kuuraketi start lükati esmaspäeval arukatel kaalutlustel tänase peale. Pool sajandit hiljemgi on lend Kuule – seda meeskonnatagi – närvesööv ning arukat ettevaatust eeldav ettevõtmine.

Ei omaaegsed kosmosereisid ega nende hulgas keerulisim, ­Kuule ­minek, olnud mingi ­meelakkumine. Meeskonna ellujäämiseks vajalik uus tehnika tuli kõigepealt luua. 1961. aasta kevadel sedastas toonane USA president John F. Kennedy, et enne kümnendi lõppu peab inimene Kuule jõudma. Kosmosevõidu­jooks Nõukogude Liiduga oli tõsine asi ning selles tuli olla kiire ja ­tõhus. Enne Apollo Kuu-programmi olid Ühendriigid mitmes ­aspektis sovettidest maha jäänud. Vangilaagrites rakettide konstrueerimine oli tõhus meetod, aga mitte kõige jätkusuutlikum plaan.

Õnnelik nats ja raha

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles