Kuus Eesti naisteadlast pälvisid teadustöö eest tunnustuse (1)

BNS
Copy
Foto: UNESCO

Kuus Eesti naisteadlast pälvisid L'Oréal-UNESCO noorte talentide programmi «Naised teaduses» tunnustuse kõrgetasemelise teadustöö eest.

Eestist said tunnustuse Maarja Grossberg-Kuusk, Lisandra Meneses, Kaija Põhako-Esko, Mari-Ann Lind, Ester Oras ja Karolina Kudelina. Balti riikidest said auhinna kokku 21 naisteadlast.

2022. aasta Eesti noor talent Ester Oras tõdes, et sedalaadi tunnustusüritused on erakordselt tänuväärsed. «Ühelt poolt näitab see, et meie teaduslik panus läheb inimestele korda ja on oluline, teisalt annab aga tohutu energialaengu ja lisamotivatsiooni, et oma valitud valdkonnas jätkata, areneda, olla eeskujuks ja toeks oma kolleegidele ning kõigile noortele, kes teadlaskarjääri peale mõtlevad,» ütles Oras.

Tema sõnul ei tasu alahinnata ka puhtinimlikku aspekti. «Tuletada meelde nii endale kui oma lähedastele, et teadusel on lisaks tööle ka pidulikud ja tähistamist väärt, siirast rõõmust ja uhkusest kantud tahud,» sõnas Oras.

Eesti teaduste akadeemia president Tarmo Soomere rõhutas, et autasustatud noored talendid on meie järgmise põlvkonna teadlaste absoluutne koorekiht. «Selles põlvkonnas on naisteadlaste panus kõigi aegade suurim. Matemaatika ja inseneriteaduste hõlmamine sellesse programmi kahe aasta eest oli õigeaegne ja motiveeriv. Näeme, et noorte naisteadlaste ideed on järjest säravamad ja nende põhjendused järjest veenvamad. Varsti on nad kogu maailma teaduse liidrid,» lausus Soomere.

Programm «Naised teaduses» on tegutsenud Lätis alates 2005. aastast, Leedus ja Eestis alates 2017. aastast. Seda viiakse ellu koostöös L’Oréal Balticu, kolme riigi teaduste akadeemia ja UNESCO rahvuslike komisjonide vahel. Tegu on ainsa programmiga Baltikumis, mis toetab spetsiaalselt naisteadlaste ametialast arengut ja nende jaoks oluliste eesmärkide saavutamist.

Programmi käivitas Lätis 18 aastat tagasi programmi patroon Vaira Vīķe-Freiberga. Sellest ajast alates on teadustöö panuse eest tunnustatud 54 Läti naisteadlast.

Ülemaailmne programm «Naised teaduses» loodi 1998. aastal. Sestsaadik on UNESCO ja L’Oréal panustanud ühiselt selle kaudu teaduse arendamisse, püüdes naisteadlaste arvu suurendada ning edendada soolist võrdõiguslikkust ka teadusmaailmas. Programmi kaudu naisteadlasi mitte ainult tunnustatakse, vaid aidatakse neil oma eesmärkideni jõuda ning oma saavutusi võimalikult laialt tutvustada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles