NASA lasi kuulda, mis häält teeb must auk, aga universumist kostab veel teisigi huvitavaid hääli

teadus.postimees.ee
Copy
Hiiglaslik gaasipilv Perseuse galaktikaparves, mis suudab edasi kanda musta augu võnkeid. Seegi foto on arvutiga kaasa aidatud, et inimsilmale oleks arusaadavam.
Hiiglaslik gaasipilv Perseuse galaktikaparves, mis suudab edasi kanda musta augu võnkeid. Seegi foto on arvutiga kaasa aidatud, et inimsilmale oleks arusaadavam. Foto: Stephen Walker / Goddardi kosmosekeskus / NASA

Hiljuti kosmoseagentuuri NASA avaldatud musta augu heli pandi kokku vibratsioonidest, mis sealt tulevad. Kuid samamoodi on võimalik ka teisi taevakehasid ja nähtusi «kuulata».

Internetiavarustes viraalseks läinud musta augu helid on madalad, müstilised ja lähevad üsna täpselt kokku emotsioonidega, mida tuntakse selle müstilise nähtusega seoses.

Perseuse galaktikaparves asuvat ülimassiivset musta auku on uuritud juba aastakümneid ja see tekitab endiselt küsimusi. NASA postitas augustis Twitterisse heli, mis on saadud galaktikaparves asuva gaasipilve kuulamisel. Vaakumis teatavasti heli ei levi, kuid kaugeid gaasihiiglasi saab ka eemalt jälgida ja nende vibratsioone salvestada.

Tulemus on selline.

Samal põhimõttel võib kuulata gaasipilvedes levivaid helilaineid ka muude kosmiliste nähtuste taustal. Paraku peab neid signaale natuke moonutama, sest helilained on inimkõrvale liiga madalad. NASA andmetel oli musta augu hääl 57 oktaavi ehk seitse «klaveripikkust» madalamal, kui keskmine C. 

Seega tuli musta augu häält kiirendada ehk kõrgemaks teha, kuni see jõudis inimese kuuldavasse sagedusalasse 57 kuni 58 oktaavi kõrgemal.

Chandra observatooriumi salvestatud helilained on võetud erinevatest suundadest, mida näitab NASA postituses olev radarikiir.

Seega tegelikult ei tee must auk väga madalat ja müstilist häält, vaid NASA on seda kiirendanud sellisesse sagedusalasse, kus midagi juba kuuleb. Sama heli veel kiiremini lastes võib lausa piiksumist kuulda.

NASA on varemgi kosmilisi võnkeid kuuldavaks teinud. Siit saab näiteks kuulda, kuidas kõlavad meie päikesesüsteemi planeedid, päike ise, komeedid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles