NEW SCIENTIST ⟩ Termotuumasüntees toodab tagasi juba lõviosa energiast

, New Scientist, kaasautor
Copy
Selle hiiglasliku kera keskele peavad koonduma laserkiired, et pisikesest rasket ja ülirasket vesinikku sisaldavast kapslist algaks tuumasüntees.
Selle hiiglasliku kera keskele peavad koonduma laserkiired, et pisikesest rasket ja ülirasket vesinikku sisaldavast kapslist algaks tuumasüntees. Foto: DAMIEN JEMISON

Termotuumasüntees õnnestus. Teadlased kinnitavad värskes raportis, et 2021. aastal tehtud eksperiment tekitas tuumasünteesireaktsioonis piisavalt kõrge temperatuuriga keskkonna, et see end ise toita suudaks. See võit toob tuumasünteesi tehnoloogia ka sammukese lähemale energiaallikana kasutamiseks. Vaja on, et saadav energia ületaks kulutatut.

Eksperimendis tabasid 192 maailma kõige kõrgema energiavooga laserit millimeetrisuurust raske ja üliraske vesinikuga täidetud kapslit. Selle tagajärjel muutus kapsel kuumaks plasmaks ja vormus kiiresti tillukeseks keraks. Temperatuur tõusis selle tulemusena umbes 18 000 korda kõrgemaks kui Päikese pinnal. Rõhk sellele vesinikukerale oli 100 miljonit korda suurem kui Maa atmosfääris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles