Ühendkuningriik vaidlustas ELi teadusprogrammidest väljajätmise

BNS
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: ANDY RAIN

Suurbritannia käivitas vaidlusprotseduuri Euroopa Liiduga, sest ta on jäetud välja ühenduse teaduslikest uurimisprogrammidest.

Tegemist on Ühendkuningriigi esimese seesuguse ELi suhtes algatatud õigustoiminguga pärast Brexitit.

Briti valitsus ütleb, et tema kõrvalejätmine teadus- ja tehnoloogiaprogrammidest teeb tõsist kahju nii talle kui ELi riikidele.

Briti valitsus teatas teisipäeva õhtul avalduses, et kasutab ÜK ja ELi kaubandus- ja koostööleppes (TCA) ette nähtud mehhanismi ÜK ja ELi vaidluste lahendamiseks.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja Dan Ferrie kinnitas, et ÜK taotlus on jõudnud nendeni ja komisjon tegutseb vastavalt reeglitele.

Ferrie on varem öelnud, et selle küsimusega on tõsised probleemid, sest Brexiti-järgne kaubanduslepe ei kohusta ELi kaasama ÜKd sellistesse programmidesse ega anna konkreetseid tähtaegu.

ÜK sõnul astusid nad samme pidevate viivituste tõttu juurdepääsus ELi teadusprogrammidele.

Britid pidasid 2020. aastal läbirääkimisi programmides osalemise üle, kuid EL ei ole tänini nende kaasamisega lõpule jõudnud.

Ühendkuningriik on jäetud välja ELi programmist Horizon Europe, mis rahastab teadustööd aatomienergialepingu Euratom alusel, ning satelliidiseirerühma Copernicus, ütles valitsus.

Välisminister Liz Trussi sõnul rikub EL selgelt kokkulepet ning püüab olulist teaduskoostööd politiseerida.

Kui EL neid kaasamast keeldub, loob ÜK oma alternatiivsed programmid Briti teadlaste ja teadustöö toetamiseks, hoiatab London.

Briti valitsus lahkus pärast Brexitit Eroopa tudengivahetusprogrammist Erasmus, käivitades oma programmi Turing.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles