NEW SCIENTIST ⟩ Kas koroonavaktsiinid suudavad pandeemia lõpetada?

Michel Le Page
, New Scientist, kaasautor
Copy
Covid-19 vaktsiinide mõjul hakkavad keha rakud tootma lühiajaliselt koroonaviiruse ogavalku. Immuunsüsteem õpib vaktsiini abiga viiruse ogavalke tundma, et nende najal viiruse vastu tõhusamini võidelda.
Covid-19 vaktsiinide mõjul hakkavad keha rakud tootma lühiajaliselt koroonaviiruse ogavalku. Immuunsüsteem õpib vaktsiini abiga viiruse ogavalke tundma, et nende najal viiruse vastu tõhusamini võidelda. Foto: Shutterstock

Koroonavaktsiinid on olnud edukad, võimalik, et on päästnud kümneid miljoneid elusid. Siiski ei ole vaktsiinid pandeemiale lõppu teinud ning nende tõhusust on vähendanud SARS-CoV-2 variantide areng. Vaja on uusi koroonavaktsiine, aga mida need täpselt sisaldama peaksid?

USA kavatseb võtta kasutusele tõhustusdoosid, mis on suunatud omikrontüve alamvariantide BA.4 ja BA.5 vastu. Variantidespetsiifilised vaktsiinid aga ei muuda olukorda, sest uued variandid on arenenud enne spetsiifiliste vaktsiinide manustamist.

Paljud teadlased sihivad suuremaid eesmärke: lootes luua vaktsiine, mis pakuvad laialdast kaitset paljude variantide vastu, või töötada välja ninasprei, mis aitab tõhusamalt infektsioone ennetada. Need kaks võimalust võiks olla kombineeritud.

Mõned immunoloogid arvavad, et sellised teise põlvkonna vaktsiinid võivad toimida nii hästi, et kui piisav hulk inimesi on vaktsineeritud, peatavad need viiruse täielikult. «Peame olema ettevaatlikud, et mitte anda katteta lubadusi, kuid potentsiaalselt on see kasulik võimalus,» sõnas Dublini Trinity kolledži teadur Ed Lavelle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles