Kosmoseagentuurid leiutavad tõllaratast (1)

Mariliis Kolk
, reporter-toimetaja
Copy
Lähi- ja keskinfrapuna instrumentide andmetest kombineeritud jäädvustus Tõllaratta galaktikast.
Lähi- ja keskinfrapuna instrumentide andmetest kombineeritud jäädvustus Tõllaratta galaktikast. Foto: NASA/ESA

James Webbi teleskoop on järjekordselt tohutu aja- ja kosmilise tolmuhunniku alla piilunud ning jäädvustanud kujutise ühest Universumi veidramast galaktikast. Nagu kombeks saanud, on ühtlasi tegu ka võimalusega demonstreerida, kuivõrd võimsam on Webb oma eelkäijast Hubble’ist, mis sedasama tähesüsteemi 1995. aastal pildikeelde tõlkis.

Kuigi mõned kergeusklikumad kosmosefännid on nädalapäevade taguse Twitteris aset leidnud tormi valguses, kus Prantsuse aatomienergia komisjoni teadusuuringute direktor Étienne Klein fotot mustale taustale paigutatud vorstiviilust Webbi uue foto pähe jagas, ehk skeptiliseks muutunud, ei ole seekord tegemist naljaga.

Webbi sellenädalaseks modelliks sai Maast hinnanguliselt 500 miljoni valgusaasta kaugusel Kujuri tähtkujus resideeruv Tõllaratta galaktika (tuntud ka kui ESO 350-40 või PGC 2248), mille elutee on olnud kõike muud kui lihtne. Oma üsna erilise ringja kuju sai see teadlaste arvates suurejoonelises avariis ühe väiksema galaktikaga. Iseenesest võiks seda nimetada kokkupõrkeks, kuid veidi täpsemalt on tegu läbistamisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles