VIIMSEPÄEVA RELVAD ⟩ Vene kolevant ujub meredele hirmu külvama (6)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Poseidoni kuni 200 megatonnise lõhkejõuga vesinikupomm võib tekitada rannikutele kuni 500 m kõrgusi hiidlaineid. Arutatud on ka seda, et ümbritseda pomm koobaltist kestaga. Koobaltipommi puhul muudaksid plahvatusest tekkivad neutronid  koobalti radioaktiivseks koobalt 60 isotoobiks, mis aurustuks hetkeliselt ning tetikas üliohtliku gammakiirgava saaste. See võiks rannikule kanduda koos hiidlainega.
Poseidoni kuni 200 megatonnise lõhkejõuga vesinikupomm võib tekitada rannikutele kuni 500 m kõrgusi hiidlaineid. Arutatud on ka seda, et ümbritseda pomm koobaltist kestaga. Koobaltipommi puhul muudaksid plahvatusest tekkivad neutronid koobalti radioaktiivseks koobalt 60 isotoobiks, mis aurustuks hetkeliselt ning tetikas üliohtliku gammakiirgava saaste. See võiks rannikule kanduda koos hiidlainega. Foto: Pixabay

Venemaa näib kõikvõimalikke viimsepäevamasinaid kasutusse võtvat. Just teatati maailma suurima tuumaallveelaeva Belgorod vettelaskmisest. Vene merevägi võtab kasutusse eri ajastute tapamasinatest kokku punutud süsteemi, mis näeb välja, nagu kõiki võimalusi sisaldav liigendnuga, millel on neid nii palju, et see ei mahu kätte ära.

See on koost, mis sobiks mõnesse vanemasse seiklusfilmi, kus 007-nimeline superkangelane teeb järjekordse kurikaela kahjutuks, kui see kavatseb kosmoses või vee all üleilmset võimu haarata. Seda paraku idanaabri juht aga teeb ja läänt ähvardades lubab ta ka sõjalist tegevust meredel, et küll natsidega, küll NATOga rinda pista. Olgu tegemist suurushullustuse või muuga, aga igatahes tekitab loodud kolevant piisavalt kõhedust, isegi kui kujutada ette, et selle ainsaks rolliks saab mõne suurema rannikulinna lähedal maavärina mõõtu tuumaplahvatuse korraldamine, et tekitatav tsunami segadust ning surma külvaks. Kui plahvatama pandaks 1961. aasta Tsaar-Pommi vesinikupommist topelt võimsam põrgumasin, võib veemass 500 meetri kõrguse lainena rannikule tormata, teel olevad linnad pühkida ning plahvatuses tekkinud radioaktiivset saastetki sisemaale kanda.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles