Soome kvantarvutite firma sai 128 miljonit ja hakkab nüüd kliimamuutustega võitlema

teadus.postimees.ee
Copy
Sellised võiksid tulevikus välja näha kvantarvutid, mis on suurusjärgu võimsamad, kui praegused superarvutid. Siis jätkuks arvutusvõimsust ka mudelite loomiseks, mis aitavad kliimasoojenemisega võidelda. Pildil on disaineri ettekujutus kvantarvutist tulevikus.
Sellised võiksid tulevikus välja näha kvantarvutid, mis on suurusjärgu võimsamad, kui praegused superarvutid. Siis jätkuks arvutusvõimsust ka mudelite loomiseks, mis aitavad kliimasoojenemisega võidelda. Pildil on disaineri ettekujutus kvantarvutist tulevikus. Foto: IQM
  • IQM on Euroopa juhtiv idufirma, mis ehitab ülijuhtivusega kvantarvuteid teadusasutustele ja äridele
  • Tulevikus võib kvantarvutus aidata lahendada keerulisi probleeme kiiremini kui tavalised arvutid
  • Rahasüst on suurim, mida Euroopa kvantarvutite ettevõte kunagi on saanud

Eesti kvantinseneri Johannes Heinsoo osalusega kvantarvuteid arendav Soome firma IQM Quantum Computers sai 158 miljonit eurot Maailma Fondi rahastust, et laiendada oma rahvusvahelist äri ja kiirendada tootearendust. Kvantarvutitega kavatsetakse hakata lahendama maailma kõige pakilisemaid probleeme, nagu näiteks kliimasoojenemist.

Seekordne rahastamine, mis järgneb 2020. aastal saadud 39 miljonile eurole ja mis sisaldab Euroopa Investeerimispanga (EIB) 35 miljoni euro suurust riskikapitalilaenu, teeb sellest kõigi aegade suurima rahasuunamise Euroopa kvantarvutite ettevõttesse.

Alates ettevõtte käivitamisest 2018. aastal on IQM-ist saanud kõige kiiremini kasvav kvantarvutite ettevõte. Firma toodab ülijuhtivaid kvantseadmeid ning on ka ainuke Euroopa ettevõte, mis juba praegu suudab tarnida täiskomplekti kvantsüsteeme. Konsultatsiooniettevõtte BCG andmetel võib tehnoloogia järgmise 15–30 aasta jooksul kogu maailmas luua kuni 850 miljardi dollari ulatuses lisaväärtust.

Kuna tegemist on paljulubava arvutitehnoloogiaga, suudab see pakkuda ülisuurt arvutusvõimsust, mis on võimsam, kui ükski superarvuti ning eeldatakse, et kvantarvuti kiirendab näiteks ravimite avastamist, muudab andmete krüpteerimist ja andmekaitset ning aitab finantssüsteemidel täpsemini ennustada.

Selline näeb IQM-i kvantarvuti välja seestpoolt.
Selline näeb IQM-i kvantarvuti välja seestpoolt. Foto: IQM

Näiteks taolise probleemi lahendamiseks, millele võib superarvutil kuluda praegu kümme tuhat aastat, kuluks kvantarvutil vaid neli minutit.

Euroopa ühe suurima kvantekspertide meeskonnaga IQM-i kvantarvuteid kasutavad praegu uurimislaborid ja superarvutikeskused tervishoiu, rahanduse, logistika ja keemia keeruliste probleemide lahendamiseks. Ettevõtte kaasdisainistrateegia lubab ka tööstusklientidel teha IQM-iga koostööd, et disainida just nende rakenduste põhine kvantarvuti.

IQM plaanib kvantarvuti rakendada kliimakriisi probleeme lahendama

Alates ettevõtte asutamisest on IQMi missiooniks olnud kasutada tehnoloogiat inimese heaoluks ja sealhulgas ka kliimakriisiga võitlemiseks. Globaalse soojenemise piiramiseks 1,5 kraadini aastaks 2050 on vaja kiireid lahendusi, mis planeedi olukorda mõjutaks. Kvantarvutus on ettevõtte juhtide arvates üks kindel osa kliimaprobleemidele lahenduste leidmisel, kuna tehnoloogia suudab modelleerida selliseid keskkondi, mis poleks praeguse arvutusvõimsusega võimalik.

McKinsey Digital prognoosib, et kvantarvutite abil välja töötatud kliimatehnoloogiad võivad vähendada oluliselt süsinikuheidet. See võib puudutada energia ja kütuse süsinikdioksiidi heitkoguse vähendamisele kaasaaitamist, tööstuse ümberkujundamist ning toidu- ja metsamajanduse reformimist.

Uue investeeringuga pühendab IQM ressursse kvantarvuti protsessorite projekteerimisele, et pakkuda lahendusi kliimakriisiga toimetulemiseks. IQM-i kvantarvutite arvutusvõimsuse hüppe abiga võib teha uuendusi sellistes valdkondades nagu energiavõrgu optimeerimine ja kliima modelleerimine.

Firma uuribki uudseid lähenemisi paremate akulahenduste väljatöötamiseks koos ühe juhtiva autotootjaga, samuti meetodeid uute materjalide kujundamiseks ja kvantalgoritme, mida saab kasutada kliimaprobleemide lahendamiseks.

Soomes asub ka ettevõtte kvantsüsteemide tootmisüksus.
Soomes asub ka ettevõtte kvantsüsteemide tootmisüksus. Foto: IQM

Maailma Fond investeerib praegu ainult sellistesse tehnoloogiatesse, mille kliimatõhususe potentsiaal (CPP) eemaldab igal aastal kuni 2040. aastani atmosfäärist vähemalt 100 miljonit tonni süsinikku. Fondi CPP arvutused näitavad, et ainuüksi parema akutehnoloogia leidmisel võiks IQM oma kvantarvutitega selle läve ületada.

Saabumas on kvantkümnend

Eeldatakse, et järgmine kümnend on kvanttehnoloogia päralt, kui valitsused ja organisatsioonid investeerivad võimsalt kvanttuleviku ettevalmistamisse.

IQM teeb juba koostööd selliste organisatsioonidega nagu Atos, VTT ja Infineon, et töötada välja uusi lahendusi, mis seda üleminekutehnoloogiat võimendavad.

Ettevõtte viimases rahastamisvoorus osalesid Bayern Kapital, EIC Fund, OurCrowd, QCI SPV, Tofino ja Varma, aga ka olemasolevad investorid Maki.vc, Matadero QED, MIG Fonds, OpenOcean, Salvia GmbH, Santo Venture Capital GmbH, Tencent, Tesi ja Vsquared.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles