Vaata üles: homme ja ülehomme mööduvad Maa lähedalt kaks pilvelõhkuja mõõtu asteroidi

teadus.postimees.ee
Copy
Nädalavahetusel Maast mööduvad asteroidid veel meie planeedile otsest ohtu ei kujuta, kuid juba sügisel on NASA valmis katsetama kosmoselaeva, mis hakkab ohtlikumaid taevakehi orbiidilt kõrvale lükkama.
Nädalavahetusel Maast mööduvad asteroidid veel meie planeedile otsest ohtu ei kujuta, kuid juba sügisel on NASA valmis katsetama kosmoselaeva, mis hakkab ohtlikumaid taevakehi orbiidilt kõrvale lükkama. Foto: Frantisek Krejci / Pixabay
  • NASA katsetab selliste vastu sel sügisel tehiskaaslast, mis peaks kokkupõrkel asteroide nihutama
  • Kumbki taevakeha Maale ohtu ei kujuta, kuid nende trajektoor võib gravitatsiooniga natuke muutuda

Täna läheneb Maale asteroid 2016 CZ31, mis jõuab meile kõige lähemale Eesti aja järgi laupäeval kell 2 ning kihutab mööda kiirusel 55 618 km/h. Pühapäeva saabudes tuleb siiakanti veel teinegi veel suurem taevakeha 2013 CU83 ning möödub Maast umbes 6,96 miljoni kilomeetri kauguselt, mis on ligi 18 korda Maa ja Kuu vahelisest keskmisest kaugusest.

Astronoomide hinnangul on asteroidi 2016 CZ31 läbimõõt kõige laiemas kohas umbes 122 meetrit, mis teeb selle umbes 40-korruselise hoone suuruseks. taevakeha libiseb meie planeedist ohutult mööda, möödudes Maast umbes 2,8 miljoni kilomeetri kauguselt ehk seitse korda kaugemalt, kui Kuu Maast.

NASA andmetel läheneb see kosmosekivi Maale iga paari aasta tagant ja järgmist möödumist on oodata 2028. aasta jaanuaris.

Teine, veel suurem asteroid 2013 CU83 aga on läbimõõduga 183 meetrit ja möödub kaugemalt. Lähim hetk meie planeedile saabub pühapäeval kell 2.37 Eesti aja järgi. 

Ehkki mõlema asteroidi trajektoor möödub meie planeedist miljonite kilomeetrite kauguselt, on alati äärmiselt väike võimalus, et taevakivi orbiit võib pärast mõne suurema objekti, näiteks planeedi raskusjõuga mõjutamist veidi nihkuda. Isegi selline väga väike nihe võib potentsiaalselt viia asteroidi selle järgmisel möödalennul Maaga kokkupõrkekursile.

2021. aasta novembris saatis NASA sellisteks juhtudeks orbiidile asteroide tõrjuva kosmoselaeva Double Asteroid Redirection Test (DART), mis teeb sel sügisel eksperimendi ja põrkab kokku 160-meetrise asteroidiga Dimorphos. Sellega katsetatakse, kas ja kui palju õnnestub asteroidi orbiiti muuta, kirjutab Live Science.

Seega kui praegu meist kaugelt mööduv taevakivi nihkub järgmisel lähenemisel kahe aasta pärast piisavalt lähedale või ilmub mujalt kosmosest mõni uus oht, on võimalik juba selle vastu midagi ette võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles