Kakandid pakuvad vetikatele kunstliku viljastamise teenust

, Teadusportaali ajakirjanik
Copy
Kakandiline Idotea balthica punavetika Gracilaria gracilis peal kõndimas.
Kakandiline Idotea balthica punavetika Gracilaria gracilis peal kõndimas. Foto: WILFRIED THOMAS/BIOLOGICAL STATION OF ROSCOFF/CNRS/SU/ROSCOFF, FRANCE

Vetikad pole esimesed, kelle peale me tolmeldamisest rääkides mõtleme. Kümne aasta eest avastasid teadlased väikesed mereussid ja koorikloomad, kes õietolmu õitseva mererohu vahel transpordivad ning nüüd on veel üks uurimisrühm leidnud võimaliku uue tolmeldustöölise: saleda vähilaadse, kes kuulub kakandiliste seltsi. 14-jalgne loom armastab punavetikate vahel ujuda ja kannab sedasi vetika õietolmu ühelt taimelt teisele.

Taime ja looma vaheline veealune seos on põnev, sest enamik suguliselt paljunevaid ookeanitaimi on tolmeldajatest sõltumatud ning kasutavad oma geneetilise materjali levitamiseks oskuslikult vee voolujõudu.

Punavetika Gracilaria gracilis paljunemine on aga väga iseäralik. Nad ei kasuta meretaimede seas laiemalt levinud paljunemisviisi, kus isased ja emased taimed oma sugurakud vabastavad ning lasevad neil vees sügooti ehk viljastatud munarakku moodustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles