Diskokera paneb Einsteini teooria proovile

, Teadusportaali ajakirjanik
Copy
LARES-2 satelliit.
LARES-2 satelliit. Foto: CNES/ESA/Arianespace/Optique Vidéo CSG/P. Baudon

Äsja orbiidile saadetud 297,5 kilogrammi kaaluv, kuid vaid 42,4-sentimeetrise läbimõõduga lasereid peegeldava kera eesmärgiks on mõõta, kui palju Maa pöörlemine planeeti ümbritsevat aegruumi kõverdab.

LARES-2 nime kandev satelliit jõudis Maa orbiidile 13. juunil, pärast õhkutõusu Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) Kourou kosmosesadamast. Diskokera meenutav passiivne seade viidi ligi 6000 kilomeetri kõrgusele ESA kosmoselaev Vega-C kõrvalprojektina. Itaalia kosmoseagentuuri loodud LARES-2 on suurema täpsusega järg 2012. aastal orbiidile saadetud LARES satelliidile ning sellega loodetakse aegruumi kõverdumist 0,2-protsendilise täpsusega mõõta.

10 miljonit eurot maksnud LARES-2 koosneb läbinisti vaid ühest kõrge tihedusega niklisulamist. Tegemist on võrdlemisi odava satelliidiga, sest keras puudub igasugune tehnika ning navigeerimisseadmed. Väike läbimõõt, aga suur tihedus annavad satelliidile ideaalse massi ja pindala suhte, mis kaitseb seadet Maa ning Päikese kiirgusrõhu ning teiste kosmoses eesootavate karmide tingimuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles