Vaba Akadeemia loeng ⟩ Kristi Viiding «Libastunud Lipsius? Flaami humanist Justus Lipsius ning varauusaegne Eesti- ja Liivimaa»

Mariliis Maripuu
, Postimees TV toimetaja
Copy

28. juulil on Vabal Akadeemial külas Kristi Viiding, kes räägib lähemalt Flaami humanistist Justus Lipsiusest ning varauusaegsest Eesti- ja Liivimaast.

Madalmaade ja Liivimaa suhted varauusajal on Eesti ajalookirjanduses olnud vaatluse all peamiselt kaubanduslikust ja kunstiajaloolisest vaatenurgast, sporaadilisemalt raamatu-, kiriku- või ideedeloost lähtuvalt. Renessansi- ja varauusaja ühe keskse vaimuloolise liikumise ehk humanismi seisukohast on eraldi vaadeldud kuulsaima humanisti Rotterdami Erasmuse mõju ja sidemeid Liivimaaga, samas kui teiste Madalmaade humanistide tuntuse või koguni sidemete kohta siinse regiooni kohta pole eriuurimusi avaldatud.

Käesolevas ettekandes vaadeldakse, mida ja milliste vahenduskanalite kaudu teati varauusaegsel Eesti- ja Liivimaal Erasmuse kõrval teise olulisema Madalmaade humanisti, filosoofi ja filoloogi Justus Lipsiuse (1547–1606) isiku ja teoste kohta ning kuidas see mõjutas siinseid suhtumisi ja teadmisi.

Loeng toimub seekord neljapäeval, 28. juulil kell 18.15 katoliku hariduskeskuse ruumis B 112. (Jakobi 41). Majja saab sisse Iida tantsukooli ukse kaudu kooli esikülje vasakul pool.

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on 2018. aasta algul asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Varasemaid Vaba Akadeemia loenguid on võimalik järele vaadata Postimees TV-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles