Taani astronoom avastas Webbi teleskoobi abil kosmilise grillipeo jäänused

Antti Tamm
, Tartu Obseravtooriumi direktor
Copy
Kopenhaageni ülikooli astronoomi Gabriel Brammeri loodud Messier 74 kujutis on saadud Webbi kosmoseteleskoobi lähetatud andmetest. Lillad alad moodustuvad soojust kiirgavatest orgaanilistest molekulidest: sellega on kinnitust saadud oletusele, et seal moodustub orgaaniline aine.
Kopenhaageni ülikooli astronoomi Gabriel Brammeri loodud Messier 74 kujutis on saadud Webbi kosmoseteleskoobi lähetatud andmetest. Lillad alad moodustuvad soojust kiirgavatest orgaanilistest molekulidest: sellega on kinnitust saadud oletusele, et seal moodustub orgaaniline aine. Foto: Gabriel Brammer/Kopenhaageni ülikooli Nils Bohri instituudi Kosmosekoidiku keskus

17. juulil vaatles James Webbi teleskoop galaktikat M74. Juba päev hiljem avaldas Kopenhaageni ülikoolis töötav astronoom Gabriel Brammer oma Twitteri kontol nendest vaatlustest kokku pandud haaravalt kireva ja tähendusrikka pildi . Oluline on, et Brammer jõudis ette nii teleskoopi haldavatest kosmoseagentuuridest kui ka vaatluse tellinud teadusrühmast.

Põhimõtteliselt võinuks pildi kokku panna ja avaldada igaüks, sest enamik James Webbi vaatlusandmeid on toorkujul kohe avalikult kättesaadavad. Uus teleskoop avab uued võimalused kodanikuteaduseks – teadusavastusi võib teha igaüks.

Tüütud udukogud osutusid terveteks maailmadeks

Kuid millest räägib meile see kummalise spiraalse plärtsatuse sarnane objekt pildil? Saagem tuttavaks: galaktika M74 ehk NGC628. Need nimed pärinevad vastavalt 18. ja 19. sajandil koostatud udukogude kataloogist. Tollal oli vaatlusliku astronoomia üks peamine ülesanne komeetide leidmine ja igasugused muud hägused laigud taevas ainult segasid. Alles 20. sajandil suudeti need eristada meie oma galaktika Linnutee udukogudeks ja Linnuteest väljaspool asuvateks galaktikateks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles