NEW SCIENTIST ⟩ Teadlased väidavad, et robot on eneseteadlik, kui suudab oma keha tajuda (1)

Copy
Teadlasi huvitab, et kui robotkäsi hakkab end tunnetama ja tajub asukohta ruumis, siis kas on tegemist eneseteadliku masinaga või siiski mitte?
Teadlasi huvitab, et kui robotkäsi hakkab end tunnetama ja tajub asukohta ruumis, siis kas on tegemist eneseteadliku masinaga või siiski mitte? Foto: cottonbro / Pexels

Robot võib luua endast «vaimse» mudeli, et planeerida liikumist eesmärgini jõudmisel. Taolise võime kohta ütlevad mõned robotiarendajad, et just see muudabki masina nii-öelda eneseteadlikuks, kuigi teised teadlased sellega päris nõus ei ole.

Iga robot on mingil viisil koolitatud mõne ülesande täitmiseks ning tihti tehakse seda ka simulatsioonis, et näha, mida tuleks selleks täpsemalt teha. Kuid enamasti teevad robotid kõike mõtlematult, võib-olla toetudes kokkupõrkeohtude vähendamiseks vaid anduritele selle asemel, et mõista, miks nad seda ülesannet täidavad. Samuti pole robotitel tavaliselt tõelist teadlikkust oma keha asukohast füüsilises ruumis. See tähendab, et masinad teevad tihti vigu – löövad näiteks robotkäe vastu takistust –, mida inimesed ei teeks, sest neil on füüsiline eneseteadlikkus ja nad arvestavad ümbruse muutustega.

«See on inimeste väga oluline võime, mida me tavaliselt peame iseenesestmõistetavaks,» selgitab Boyuan Chen Põhja-Carolina Duke´i ülikoolist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles