SÕLMKÜSIMUS ⟩ Kas elektriga kütmine on odavam kui puudega? (19)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Küttepuud.
Küttepuud. Foto: Tairo Lutter

Halupuude hinnad ei tee isegi enam mingeid piruette. Kalliks läinud gaas ja elekter on teinud küttepuude müüjatest eeloleva talve künnisel sama ihaldatud tegelased, nagu seda on mitmetes läänemaades olnud Poola torumehed. Kui üks mu kolleegidest tahtis teha katse – osta palgirondi, saagida selle pakkudeks ja raiuda halgudeks, mõõta ära ja vaadata, kui palju saaks palgitihumeetrist haluruumimeetrid ja mis see maksma läheks –, laitsid palgimüüjad selle plaani kohe maha. Mõistagi pole põhjust niisama konkurendil tekkida lasta. Isegi kui see on ajakirjanik, kes katset teeb – mine tea, äkki hakkab meeldima ja vahetabki ametit.

Eks me ole siin ju pikka aega muianud, et ohoo, mõelda, mis absurd – võrku pakitud halud bensiinijaamas maksavad 3 või 4 eurot 40 liitri eest. Enam sealt nii odavalt vist ei saagi. Kallisse disainkaminasse meeleolu loomise pakikesest on saanud reaalsus: halud ongi kalliks kätte läinud. Ruumimeetri halgude hind läheneb juba piirile, kus hakkab närima kahtlus, kas elektrivool mitte odavam pole.

​Olen endale appi kutsunud soojustehnikainsener Ülo Kase, kellega kõik need üksikasjad läbi käime, et vastata peamisele küsimusele: «Kui kalliks peaksid halupuud minema, et tasuks elektriga kütma hakata?»

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles