Jupiteri polaartsüklonite mõistatuse vastus peitus Maa ookeanides (4)

, Teadusportaali ajakirjanik
Copy
Foto: NASA

Jupiteri atmosfäär on kohati üks Päikesesüsteemi kõige turbulentsemaid. Tänu kosmosesõiduk Junole teame, et hiigelplaneedi poolused on koduks gigantsetele ning püsivatele tsüklonitele, mis pöörlevad ümber madalrõhualade. Tsüklonite arv pole alates nende 2016. aastal avastamisest muutunud – neid on põhjapoolusel tänaseni kaheksa ja lõunapoolusel viis.

 

Need suurte tsüklonite parved on kuni 5000 km laiad (laiemad kui Põhja-Ameerika mandriosa) ning koosnevad keskmise suurusega 500–1600 km laiustest ja väiksematest, umbes 100 km laiustest keeristest.

Ajakirjas Nature Physics avaldatud uus uurimus tõestas, et neid Jupiteri poolustel liikuvaid massiivseid tsükloneid, mida kutsutakse Joviani tsükloniteks, panevad liikuma samad jõud, mis toidavad Maal ookeanides esinevad keeriseid. Nii vedelikud kui ka gaasid voolavad ning seega käsitletakse füüsikas mõlemaid vedelikena.

Jupiteri polaarorbiidil tiirlevalt Junolt pärit detailseid infrapunapilte analüüsides suutsid teadlased laialt levinud hüpoteesi kinnitada.

Nii nagu Maal, on ka gaasihiiglase atmosfääris olev kuumem, väiksema tihedusega õhk kergem ja tõusev. Tõustes kuum õhk kondenseerub ning sellest moodustuvad pilved, samal ajal kui jahedam ja raskem õhk allapoole vajub. Jupiteril toimib kiiresti tõusev kuum õhk pilvedes energiaallikana, mis juhib energiat ja toidab suuri tsirkumpolaarseid ja polaarseid tsükloneid. Seda nähtust nimetatakse niiskuse konvektsiooniks.

Analüüsides Jupiteri polaarorbiidil tiirlevalt Junolt pärit detailseid infrapunapilte, suutsid teadlased kinnitada laialt levinud hüpoteesi, et need Jupiteri põhjapolaarala tsüklonid tekkisid niiskuse konvektsiooni teel.

 

Jupiteri põhjapoolkera tsüklonid.
Jupiteri põhjapoolkera tsüklonid. Foto: NASA

Teadlaste sõnul aitab sellise hiigelplaneedi, nagu Jupiteri energiavoolu mõistmine meil ka oma planeeti paremini mõista. Juno jätkab oma tegevust 2025. aastani ja peaks enne seda tsüklonitest mitu möödasõitu tegema.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles