Soojusenergiat saab salvestada hiiglasliku liivast kerise abil

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Vatajankoski liivaaku katseseade meenutab suurt elektrilist saunakerist, kus kivide asemel on liiv ning selle sees kanalid, mille kaudu liiv tulise õhuga kuumaks köetakse. Uus rajatav salvesti aga on sellest olemasolevast suurusjärk suurem, tagades sooja kuni nädalaks keset karmi pakast.
Vatajankoski liivaaku katseseade meenutab suurt elektrilist saunakerist, kus kivide asemel on liiv ning selle sees kanalid, mille kaudu liiv tulise õhuga kuumaks köetakse. Uus rajatav salvesti aga on sellest olemasolevast suurusjärk suurem, tagades sooja kuni nädalaks keset karmi pakast. Foto: Polar Night Energy

Energiakandjatel oleks justkui olümpiamängud: võisteldakse aina kõrgema hinna saavutamise nimel. Kõrge hind tähendab samas, et uuesti võetakse vaatluse alla asjad, mille kohta varem öeldi üleolevalt: «Ah, see ei tasu end ära!»

​Praegu tasuvad end ilmselt ära paljud seni ärapõlatud asjad. Soome ettevõte Polar Night Energy on Porist poolsada kilomeetrit kirdes asuvasse Vatajankoski energiaparki rajanud soomlastele omaselt ei midagi muud kui hiiglasliku elektriga köetava kerise. Tõsi, selles ei kasutata kerisekive, vaid tavalist jämedakoelist liiva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles