Tehnikaülikooli teadlaste uus mudel prognoosib täpselt Läänemere lainekõrgust ja -suunda

teadus.postimees.ee
Copy
Lainete kohta oli enne raske andmeid saada, nüüd on need olemas üsna täpsel animeeritud kaardil.
Lainete kohta oli enne raske andmeid saada, nüüd on need olemas üsna täpsel animeeritud kaardil. Foto: Pixabay

TalTechi meresüsteemide instituudi teadlased tegid Keskkonnaagentuuri tellimisel mudeli, millega saab laineolude infot väga hea ruumilise (punktide vahekaugus 900 meetrit) ning ajalise resolutsiooniga (1 tund) kogu Eesti merealal.

Ennustus tehakse 72 tunniks ja see uueneb kaks korda päevas.

Prognoosi saab vaadata ilmateenistuse portaalist.

Lainemudel saab sisendandmed tuule kiiruse ja suuna kohta Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskusest ning see põhineb füüsikavõrranditel, mis arvestavad nii lainetuse teket, vastasmõju, levikut kui ka sumbumist.

Laineolude prognoosmudel näeb välja selline.
Laineolude prognoosmudel näeb välja selline. Foto: ekraanipilt / ilmateenistus.ee

Laineprognoosi järele oli suur nõudlus, samas see info seni puudus. Ivar Ansper Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonnast leidis, et mudel on suurepärane näide teadustöö jõudmisest riiklikuks operatiivteenuseks.

«Selle järele on vajadus väikelaevnikel ohutuks navigeerimiseks, sadamatel optimaalseks opereerimiseks, merepäästel olukorra hindamiseks, surfaritel aga sobivate harrastuskohtade leidmiseks,” selgitas ta. «Arendus on Keskkonnaagentuuri jaoks oluline, kuna lihtsustab sünoptikute tööd ja võimaldab oluliselt parandada mereilma prognoositeenuseid, mille eest Keskkonnaagentuur vastutab.»

Tallinna Tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi vanemteaduri Victor Alari sõnul on operatiivse lainemudeli tööle rakendamine pikaaegse teadus- ja arendustegevuse vili: «Viimased 15 aastat oleme arendanud lainemudeleid, kasutanud neid erinevates rakendusuuringutes ja pakkunud prognoosi valitud asukohtades, näiteks sadamates. Uus riiklik teenus on täisautomaatne ja katab kogu Eesti mereala väga hea ruumilise lahutusega.»

Aastakümnete pikkune arendustöö sai uue hoo 2020. aasta suvel, kui algas Tallinna Tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi teadlaste koostöö Keskkonnaagentuuriga operatiivse laineprognoosi arendamisel. Arendust rahastas Keskkonnainvesteeringute Keskus projektist «Operatiivne lainetuse prognoosisüsteem Eesti merealade jaoks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles