Eestit väisab kõrgetasemeline Euroopa Kosmoseagentuuri delegatsioon

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Vito Finocchiaro

Eesti on tänavu valitud Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) nõukogu töögrupi aseesimeheks ning sellega seoses toimub 12.-13. juulil Tallinnas ESA nõukogu kohtumine ja töögruppide arutelud. Üritusele on oodata ligikaudu 100 külalist, nende hulgas ka ESA peadirektor Josef Aschbacher ning astronaut Matthias Maurer. Lisaks toimub teisipäeval noortele suunatud kosmosefestival.

Eestit esindab Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) nõukogu töögrupis Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi kosmosevaldkonna juht Paul Liias. Liiase sõnul pole Eestit varem nii suur ja esinduslik delegatsioon ESA juhtkonnast ja liikmesriikidest külastanud. «ESA juhtimise jaoks on tegu väga olulise sündmusega ja mul on hea meel, et Eesti sai võimaluse seda võõrustada. Kohtumisel valmistatakse ette 2022. aasta lõpus toimuva ESA ministrite kohtumise sisu, mis kujundab Euroopa kosmosevaldkonna programme ja tuleviku,» rääkis Liias.

Töötubade käigus arutatakse ESA tegevusi muutunud turvalisuse kontekstis ja ESA kui organisatsiooni arengut. ESA üritus toob Tallinnasse ka aktiivse Euroopa Kosmoseagentuuri astronaudi. «Eestit külastab alles paari kuu eest kosmosest naasnud astronaut Matthias Maurer, mis tegi võimalikuks korraldada ka noortele suunatud kosmosefestival, et noori inspireerida ja kosmose tehnoloogiaid «maalähedasemaks» muuta,» märkis Liias.

Teisipäeval kohtub ESA peadirektor Josef Aschbacheri ning astrounaut Matthias Maureriga ka ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt.

Paralleelselt kohtumisega toimub 12. juulil Telliskivi loomelinnakus ESTCube’i korraldatav kosmosefestival «100km kosmosest», kus peakülalisena astub üles astronaut Matthias Maurer, kes saabus kosmosest Maale tagasi alles mai alguses. Lisaks toimub üritusel teadusteater, töötoad ning kokku on pandud ka meeleleahutusprogramm, kus esinevad Elephants from Neptune ning DJ Planeet. Loe lähemalt ürituse lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles