Hispaaniast leitud lõualuufragment võib olla Euroopa vanim inimlase jäänus

Copy
Atapuerca mäeahelikust leitud lõualuufragment.
Atapuerca mäeahelikust leitud lõualuufragment. Foto: MARIA DOLORS GUILLEN

Möödunud kuul Põhja-Hispaaniast avastatud lõualuufragment võib olla vanim teadaolev Euroopast leitud inimlase fossiil, teatasid Hispaania paleontoloogid reedel.

Teadlaste sõnul võib 30. juunil Põhja-Hispaaniast Atapuerca mäeahelikust leitud fossiil olla 1,4 miljonit aastat vana. Seni vanimaks tunnistatud Euroopast leitud inimlase fossiil leiti samast kohast 2007. aastal ja selle vanuseks määrati 1,2 miljonit aastat. Atapuercas asubki üks rikkalikumaid leiukohti eelajaloolisest inimasustusest Euroopas.

Teadlased peavad oma esialgse hinnangu fossiili vanuse kohta nüüd teaduslikke dateerimistehnikaid kasutades kinnitama. Kuid kuna lõualuufragment leiti umbes kaks meetrit sügavamalt kui 2007. aastal leitud lõualuu, siis «on loogiline ja mõistlik arvata, et see on vanem,» on paleontoloogide seisukoht.

Atapuerca uurimisprojekti teadlased Sima del Elefantes tööpostil.
Atapuerca uurimisprojekti teadlased Sima del Elefantes tööpostil. Foto: SUSANA SANTAMARIA / AFP / SCANPIX

Dateerimisprotsess viiakse läbi Burgos asuvas inimevolutsiooni uurimiskeskuses, mis asub Atapuercast umbes 10 kilomeetri kaugusel. Protsess peaks Atapuerca teadusprojekti kaasjuhi Bermudez de Castro sõnul võtma kuus kuni kaheksa kuud.

Analüüsist võib ka selguda, millisele liigile lõualuufragment kuuluda võis ning aidata paremini mõista Euroopa mandri inimlaste arengut. Seni pole teadlased aga suutnud kindlaks teha, millisele liigile võis kuuluda 2007. aastal avastatud lõualuu.

Atapuerca uurimisprojekti teadlane Elena Moreno uurib lõualuufragmenti.
Atapuerca uurimisprojekti teadlane Elena Moreno uurib lõualuufragmenti. Foto: MARIA DOLORS GUILLEN /AFP / SCANPIX

Mõned teadlased arvavad, et fossiil võib kuuluda liiki nimega Homo antecessor, mis avastati 1990. aastatel. Arheoloogilisi uurimisi juhtiv Atapuerca fond ütles avalduses, et on «väga tõenäoline», et lõualuufragment «kuulub ühte esimestest populatsioonidest, mis Euroopat asustasid».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles