Analüüs Tahtmatus muuta energeetikat sunnib riike muutma Maa kliimasüsteemi (2)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Itaalias Dolomiitide alpipiirkonnas oleva Marmolada liustikuosa hukkunutega päädinud kollapsi põhjus oli püsivalt soe ilm. Sooja ilma põhjus aga kuumenev kliima. Kasvavad majanduslikud ja julgeolekuriskid on osa õpetlaste jaoks avanud tee õnnemänguna paistvasse kliimainseneeriasse.
Itaalias Dolomiitide alpipiirkonnas oleva Marmolada liustikuosa hukkunutega päädinud kollapsi põhjus oli püsivalt soe ilm. Sooja ilma põhjus aga kuumenev kliima. Kasvavad majanduslikud ja julgeolekuriskid on osa õpetlaste jaoks avanud tee õnnemänguna paistvasse kliimainseneeriasse. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE

Kliima soojenemise peamine põhjus on asjaolu, et Maa atmosfääri jääb rohkem soojust püsima. See on peamiselt seotud asjaoluga, et levinud kasvuhoonegaasid – süsihappegaas ja metaan – neelavad endasse Maa pinnale langenud valgusest tekkinud soojuskiirgust ega lase sel maailmaruumi lennata.

Inimesed tekitavad kasvuhoonegaasi peaasjalikult sellega, et panevad energia saamiseks põlema süsinikku sisaldavaid kütuseid, olgu siis elektrijaamades auru saamiseks või sisepõlemismootoreis.

Soojeneva kliimaga käib kaasas palju ebameeldivat: inimestele ei pruugi tulevikus olla piisavalt kohti, kus tervena elada. Me ei talu liigset kuumust. Lahendusi näib olevat kaks: kas muuta energiaallikad selliseks, et neis poleks süsinikku, või takistada päikesekiirguse Maale jõudmist.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles