Pandora laegas sai pärani lahti: tehisintellekt kirjutas teadustöö ja keegi ei teinud vahet

teadus.postimees.ee
Copy
Teadusteksti, mille on kirjutanud masin, võib olla üsna raske eristada inimese tekstist, näitas katse.
Teadusteksti, mille on kirjutanud masin, võib olla üsna raske eristada inimese tekstist, näitas katse. Foto: RF._.studio / Pexels

Kas tehisintellekti korrektselt allikate ja viidetega varustatud teadustööd on võimalik eristada inimeste kirjutatud teadustööst? Sellise eksperimendi tegi Rootsi teadlane Almira Osmanovic Thunström, kui otsustas masinale anda lihtsa ülesande: kirjutada iseendast.

«Ühel vihmasel pärastlõunal logisin sisse oma OpenAI kontole ja sisestasin lihtsa juhise tehisintellekti algoritmi GPT-3 jaoks: kirjuta 500-sõnaline akadeemiline töö GPT-3 kohta ning lisa sellesse teaduslikud viited ja tsitaadid,» kirjutab Thunström Scientific Americanis avaldatud artiklis oma eksperimendist. Masin asus tegutsema ja paari tunni pärast oli tekst valmis.

Kas see on samasugune kui inimese kirjutatud teadustekst, seda saab igaüks hinnata Prantsuse serverisse HAL üles laetud dokumendist. Teemaks oli «Kas GPT-3 saab kirjutada enda kohta akadeemilise töö minimaalse abiga inimeste poolt?». Thunströmi sõnul on artikkel praegu retsenseerimisel teadusajakirjas, mille nime ta ei nimeta.

GPT-3 ehk Generative Pretrained Transformer 3 on kolmanda põlvkonna tehisintellekti keelemudel, mis suudab ise koostada tekste, mis näevad välja nagu inimese kirjutatud.

Masina kirjutatud teadustöö tiitellehele on pandud kaasautoritena veel teadlased, kes teksti üle vaatasid ja kirjutamiskäsu andsid.
Masina kirjutatud teadustöö tiitellehele on pandud kaasautoritena veel teadlased, kes teksti üle vaatasid ja kirjutamiskäsu andsid. Foto: Ekraanipilt

Thunström tunnistab ajakirjas, et tema katse on nüüd avanud Pandora laeka: eelretsenseeritavale ajakirjale saadetud masina kirjutatud teadustöö on avanud hulga eetilisi ja juriidilisi küsimusi avaldamise kohta, aga ka filosoofilisi probleeme teksti mitteinimliku autorsuse kohta. Teadlase arvates peab nüüd akadeemiline kirjastamine hakkama arvestama ka tehisintellekti loodud käsikirjade tulevikku.

GPT-3 tüüpi algoritmid on varemgi meedias esinenud. The Guardian avaldas artikli, mille oli kirjutanud tehisintellekt (vaata ka inimese kommentaari selle artikli lõpus) ning mille teemaks oli, et inimestel pole põhjust tehisintellekti karta. Soome ettevõtja Jukka Aalho lasi aga GPT-3 poolt kirjutada raamatu ja avaldada selle 24 tunni jooksul. Samuti on võimalik panna tehisintellekt kirjutama samamoodi, nagu kirjutas mõni ammu surnud autor. Seega segased ajad on ees. Varsti on raske eristada, millise teksti autor on masin, millise autor inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles