NEW SCIENTIST ⟩ «Hulkuvatel» planeetidel võib elu tekkida ka ilma tähe soojuseta

Leah Crane
, New Scientist
Copy
Avakosmoses võib ringi hulkuda tuhandeid Jupiteri-laadseid planeete, millel pole kindlat kodutähte. Ka sellistel karmide atmosfääritingimustega hulkuritel võivad olla pinnal elu tekkeks sobivad tingimused.
Avakosmoses võib ringi hulkuda tuhandeid Jupiteri-laadseid planeete, millel pole kindlat kodutähte. Ka sellistel karmide atmosfääritingimustega hulkuritel võivad olla pinnal elu tekkeks sobivad tingimused. Foto: NASA / JPL-CALTECH / SPACE SCIEN/AFP

Paksu atmosfääriga planeetide pinnal võib leiduda vedelal kujul vett ja seega isegi elu. Parasvöötme tingimused, mis on vee vedelale olekule vajalikud, võivad püsida miljardeid aastaid, isegi kui planeet kulgeb üksinda läbi avakosmose, mitte ei tiirle ümber mõne kuuma tähe.

Kui planeedid hakkavad noore tähe ümber moodustuma, tekitavad need ka ürgse atmosfääri, mis koosneb peamiselt vesinikust ja heeliumist. Paljud planeedid kaotavad varsti taolise atmosfääri, kuna see asendub raskemate gaasidega nagu hapnik ja lämmastik, täpselt nagu meie päikesesüsteemi kivised maailmad on tekkinud. Siiski on võimalik, et mõned Maast suuremad planeedid suudavad kinni hoida oma ürgse õhu koostisest pikemat aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles