Teadlane püüab kivimeid aurustades jõuda Maa sügavuses peituva igavese energiani (1)

Kaido Einama
, ajakirjanik
Copy
Sellise traditsioonilise elektrijaama saaks panna täiesti nullheitega tootma elektrit olemasoleva auruturbiiniga, ainult et seda ajab ringi sügaval maa alla soojusega aurustatud vesi. Küsimus on ainult, kuidas puurida nii sügav auk.
Sellise traditsioonilise elektrijaama saaks panna täiesti nullheitega tootma elektrit olemasoleva auruturbiiniga, ainult et seda ajab ringi sügaval maa alla soojusega aurustatud vesi. Küsimus on ainult, kuidas puurida nii sügav auk. Foto: Denny Franzkowiak / Pixabay

Massachusettsi tehnoloogiainstituudist (MIT) välja kasvanud iduettevõte Quaise Energy koos uut puurimistehnoloogiat pikalt uurinud teadlase Paul Woskoviga plaanib puurida maailma sügavaimad augud, kust hakkab välja pulbitsema piiramatut geotermaalenergiat. Puuraugud tuleb aga teha nii sügavale, kuhu varem pole keegi jõudnud. Selleks on teadlasel välja pakkuda juba aastaid uuritud lahendus – kivimite aurustamise tehnoloogia.

MITi plasmateaduse ja termotuumasünteesi keskuse uurimisinsener Woskov on leidnud ka hea koha, kus kuum puur maasse lüüa. Selleks on üks seiskunud söeelektrijaam New Yorgi lähistel, kus asub veel töökorras auruturbiin ning säilinud on ka võrku ühendatud elektriliinid. Nii pole uue eksperimentaalse augu jaoks vaja taotleda maakasutuse lubasid ning võrguühendus on ka hiljem olemas.

Kasutades uutmoodi lähenemisviisi, mille kallal teadlane on töötanud juba viimased 14 aastat, loodab ta, et kümne aasta jooksul saab valmis täiesti süsinikuvaba piiramatu energiaga elektrijaam. Pilootjaam aga peaks juba mõne aastaga elektrit tootma hakkama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles